Strany slibují podporu výroby a odbytu domácích potravin

Podporu výroby a odbytu domácích potravin slibuje ve svém volebním programu řada stran, které mají podle posledních průzkumů naději dostat se do Sněmovny. Některé subjekty slibují také snížení na evropské poměry vysoké sazby daně přidané hodnoty u potravin či zvýšení potravinové soběstačnosti státu. ČTK to zjistila z programů politických stran.

Několik z nich, jako například KDU-ČSL, řadí téma potravin mezi své hlavní volební priority. Křesťanští demokraté se chtějí zaměřit na potravinou soběstačnost země, zvýšit kontrolu nad kvalitou potravin a více podpořit regionální ekonomiku a rodinné farmy. Podpořit hodlají pěstování ovoce, zeleniny a obnovu skomírající živočišné výroby.

Dostupnost a kvalita potravin je klíčovým tématem také pro Stranu zelených. Kromě podpory místních producentů a to především těch menších, chtějí podpořit rozvoj farmářských trhů a prodejen s lokálními potravinami. Také v jejich programu figuruje zpřísnění kontrol kvality potravin, ale také osvěta o používaní takzvaných "éček" v potravinářství. Zelení chtějí také zakázat reklamu na nezdravé potraviny a jejich distribuci v automatech ve školách.

Podporu kvalitních domácích produktů proti dovozům, zpřísnění pravidel pro obchodní řetězce a zvýšení podílu domácích potravin na jejich pultech má ve svém programu ČSSD. Sociální demokraté chtějí podporovat alternativní způsoby distribuce a prodeje domácích potravin včetně podpory vzniku domácích obchodních řetězců. Vinařům slibují zachování nulové sazby na tichá vína.

Komunisté slibují prosazení státem garantované potravinové bezpečnosti a soběstačnosti a obnovení přísných norem pro potravinářské výrobky. TOP 09 má v programu rozvoj výroby potravin s vyšší přidanou hodnotou, podporu regionální produkce. Dotacemi a bezúročnými půjčkami pak chce podpořit produkci mléka a chov skotu v horských a podhorských oblastech.

Významný prostor potravinářské a zemědělské problematice ve svém programu věnuje také hnutí ANO miliardáře Andreje Babiše, který v těchto oborech významně podniká. Hnutí chce dosáhnout plné soběstačnosti státu v základních potravinách a snížit sazbu daně z přidané hodnoty u nich ze současných 15 na 10 procent a tím zlevnit potraviny. Babišovo hnutí slibuje potravinářům a zemědělcům zajištění legislativní ochrany proti síle obchodních řetězců, posílení kontrol dovozů při současném snížení byrokracie.

Strany práv občanů - zemanovci (SPOZ) chce v případě úspěchu ve volbách vytvořit systém kvalifikovaného určování obvyklých nákupních cen maloobchodními řetězci a dodatečného zdaňování dumpingových cen. Podpora českých potravin a zemědělských produktů na tuzemském trhu má být aktivnější a systematická. Pro vyjmenované potraviny chce SPOZ snížit sazbu DPH. Za stranu coby volební lídr v Ústeckém kraji kandiduje současný ministr zemědělství v demisi Miroslav Toman.

Občanská demokratická strana problematiku potravin v internetové verzi programu nezmiňuje. Podle mluvčího strany Jiřího Sochora je v této oblasti pro ODS klíčová jednotná a důsledná kontrola všech potravin. "Budeme také podporovat farmářské trhy i prodej ze dvora," uvedl s tím, že strana hodlá také odstraňovat byrokracii komplikující zpracování zemědělských produktů.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info