Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 19.2.2014

20. 2. 2014 | Agris

Fragmentace vlastnictví půdy je novou formou její degradace, tvrdí čeští vědci

Vědci z České zemědělské univerzity v Praze popsali novou formu degradace zemědělské půdy. Ve studii zveřejněné časopisem Land Use Policy takto označili extrémní fragmentaci vlastnictví půdy. Degradace spočívá ve zmenšování parcel až na výměry, které se již vlastníkům nevyplatí individuálně obdělávat (průměrná velikost parcely pro ČR je dnes 0,4 ha).

Němci budou krmit drůbež geneticky upravenou sójou. Normální je málo

Němečtí chovatelé drůbeže se vzdali slibu vyhýbat se krmivu, které obsahuje geneticky modifikovanou sóju. Takový závazek je vzhledem k nedostatečné nabídce konvenční sóji nesplnitelný, uvedlo sdružení německých drůbežářů BBH. „Krmení kuřat a krůt v Německu bez využití genetických technologií je již nerealizovatelné,“ uvedla asociace podle agentury Reuters.

V Polsku našli mor prasat,kvůli němuž Rusko nedováží vepřové z EU

V Polsku byl zaznamenán první případ nákazy africkým morem prasat, kvůli jehož výskytu v Litvě nedávno Rusko fakticky zastavilo dovoz vepřového masa a masných výrobků z Evropské unie. Potvrdil to dnes německý Institut Friedricha Loefflera specializovaný na nemoci zvířat, který nevyloučil rozšíření nákazy ani do dalších zemí EU.

Z plastových obalů mohou prý do potravin pronikat chemikálie

Chemikálie obsažené v plastových obalech mohou pronikat do balených potravin a škodit lidskému zdraví, pokud jsou jim lidé vystaveni dlouhodobě. Autoři článku, který vyšel v časopise Journal of Epidemiology and Community Health, tvrdí, že určité množství syntetických škodlivých látek z obalů do potravin proniká.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 20. 2. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 04:22