Z plastových obalů mohou prý do potravin pronikat chemikálie

Chemikálie obsažené v plastových obalech mohou pronikat do balených potravin a škodit lidskému zdraví, pokud jsou jim lidé vystaveni dlouhodobě. Autoři článku, který vyšel v časopise Journal of Epidemiology and Community Health, tvrdí, že určité množství syntetických škodlivých látek z obalů do potravin proniká.

Jde o tak malé množství, že samo o sobě zdraví uškodit nemůže, avšak jestliže někdo jí potraviny balené a skladované v plastech pravidelně, je jeho organismus chronicky vystaven nízkým dávkám prokazatelně škodlivých látek jako formaldehyd.

K článku se podle listu The Guardian vyjádřila kromě jiných nadace zabývající se obaly potravin. Její členové uvádějí, že karcinogenní formaldehyd se v obalových materiálech legálně používá a přítomen je i v plastových nápojových lahvích nebo v nádobí z plastu.

Nejde jenom o formaldehyd, ale o asi 400 chemikálií včetně bisfenolu A využívaného při výrobě plastů, tributylcínu, triclosanu nebo ftalátů. "Zatímco odborníci o těchto látkách stále debatují, konzumenti jsou jim denně a většinou nevědomě vystaveni," napsali členové nadace. Podle nich by se do rutinně prováděných toxikologických analýz mělo zahrnout také pátrání po buněčných změnách, které nastávají při kontaktu obalů s potravinou a které mohou například způsobovat hormonální změny.

Autoři článku upozorňují také na obtíže výzkumu dlouhodobého vlivu vystavení organismu těmto chemikáliím, protože balené potraviny konzumuje většina lidí a nebude tedy možné vytvořit kontrolní skupinu, která jim po delší dobu vystavena nebyla. O to větší důraz by se měl podle skupiny klást na výzkum, který se bude zabývat potenciální souvislostí mezi chemikáliemi, s nimiž jsou potraviny v kontaktu, a chronickými nemocemi, jako je rakovina a diabetes, nebo dále obezita a neurologické problémy.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info