Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulých dní – 1. – 3.8.2014

4. 8. 2014 | Agris

Bramboráři se mohou už za rok dočkat státní podpory 50 milionů Kč

Pěstitelé konzumních brambor se příští rok dočkají státní podpory. Díky ní by se neměly plochy osázené bramborami v Česku dále snižovat. Podpora by měla dosáhnout jen jednotek procent nákladů, což je podle předsedy Ústředního bramborářského svazu Miloslava Chlana relativně málo.

Rusko prý může omezit dovoz řeckého ovoce a drůbežího z USA

Ruská veterinární a fytosanitární služba Rosselchoznadzor by příští týden mohla omezit dovoz ovoce z Řecka a přerušit dovoz drůbežího ze Spojených států. S odvoláním na veterinární službu o tom dnes informovala ruská média.

Při kontrolách zmrzliny nevyhovělo 73 vzorků, sankce 104.000 kč.

Při kontrolách kvality zmrzliny hygienici letos zjistili u 60 vzorků mikrobiologické znečištění a u 13, že jsou vyrobeny ze surovin, které obsahují nepovolená barviva. Celkem doposud provedli 450 kontrol ve 420 provozovnách společného stravování, kde se prodává zmrzlina.

Spotřeba potravin v ČR loni kvůli snížení kupní síly klesla

Spotřeba potravin v Česku loni klesla o 1,6 procenta. Lidé kupovali méně především potraviny živočišného původu, u rostlinných produktů spotřeba stagnovala. Hlavním důvodem poklesu bylo snížení kupní síly obyvatelstva. Vyplývá to z odhadu Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) zveřejněného v loňské zprávě o stavu zemědělství, kterou v červenci schválila vláda.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 4. 8. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 23:09