Při kontrolách zmrzliny nevyhovělo 73 vzorků, sankce 104.000 kč.

Při kontrolách kvality zmrzliny hygienici letos zjistili u 60 vzorků mikrobiologické znečištění a u 13, že jsou vyrobeny ze surovin, které obsahují nepovolená barviva. Celkem doposud provedli 450 kontrol ve 420 provozovnách společného stravování, kde se prodává zmrzlina. Zprávu hlavního hygienika ČR Vladimíra Valenty poskytlo ČTK tiskové oddělení ministerstva zdravotnictví.

"Hygienici zatím udělili 44 finančních sankcí ve výši 104.000 korun a 32 opatření, jako pozastavení výroby zmrzliny, nařízení o provedení sanitace či vyřazení polotovarů pro výrobu zmrzliny," upřesnil Valenta.

Kontroly podle něj budou pokračovat, letos jsou oproti loňsku rozšířeny o sledování používaných barviv při výrobě zmrzliny. Celkově se kontroly zaměřují na dodržování hygienických požadavků na výrobu zmrzliny a na dodržování těchto pravidel v provozovnách samotných.

Loni za zjištěné nedostatky bylo uděleno 74 sankcí v celkové výši 149.700 korun. Vedle toho bylo uděleno 49 opatření, nejčastějším byl příkaz k provedení sanitace a dezinfekce, a to v 17 případech. Dvakrát byl vydán příkaz k likvidaci směsi a pasty na výrobu zmrzliny s prošlou dobou spotřeby a jednou ke změně vstupních surovin. Ve 14 případech bylo nařízeno ukončení výroby, ať již šlo o celkový provoz, nebo jen o závadný druh, nebo pozastavení výroby a prodeje do odstranění nedostatků.

Loni provedli hygienici celkem 477 kontrol ve 435 provozovnách stravovacích služeb, z toho ve 42 případech šlo o kontroly opakované, kdy se ověřovalo, zda zjištěné závady byly odstraněny. Nejčastějším pochybením bylo nedodržení provozní hygieny, neodpovídající značení zmrzlinových směsí i rozpracovaných polotovarů, neodpovídající podmínky pro skladování potravin a nedodržení požadavků na zařízení používaná k přípravě zmrzliny nebo požadavků na osobní hygienu.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info