Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 30. 9. 2014

1. 10. 2014 | Agris

Jurečka na Ukrajině: Chci posílit vzájemný obchod

Ministr zemědělství Marian Jurečka chce posílit obchodní i politické vztahy s Ukrajinou. Jurečka to v pondělí uvedl po jednání s ukrajinským ministrem agrární politiky a potravinářského průmyslu Ihorem Švajkou v Kyjevě. Ukrajina by se podle českého ministra mohla stát alternativním trhem pro české potravináře a zemědělce namísto ruského trhu dočasně ztraceného v důsledku embarga.

Zvířat na světě rychle ubývá. Za 40 let zmizela polovina, varuje úřad

Světové populace savců, ptáků, plazů, obojživelníků a ryb poklesly za 40 let o více než polovinu a jejich úbytek je výrazně rychlejší, než se dříve soudilo. Uvedl to ve své zprávě Světový fond pro ochranu přírody. Lidstvo klade na přírodu mnohem vyšší nároky, než může ekosystém planety unést.

Vinaři žádají výjimku z evropských norem. Chtějí víc doslazovat

Moravští a čeští vinaři se snaží zachránit letošní nepříliš vydařenou sezonu. Kvůli srpnovým a zářijovým dešťům a hrozbě hniloby sklidili nemalou část úrody zejména u raných odrůd dříve. Hrozny mají proto nižší cukernatost než obvykle. Vinaři se proto obrátili na Evropskou komisi se žádostí o výjimku pro letošní rok a možnost vína více přisladit, než dovolují standardní předpisy EU.

ŘSD a myslivci vytipují místa střetů se zvěří. Přibydou i nové ploty

Riziková místa střetů vozidel se zvěří vytipuje Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ve spolupráci s myslivci. Ty vůbec nejkritičtější komunikace pak opatří novými ochrannými prvky, které by měly divoké zvěři zamezit ve vstupu do vozovky. Chtějí tak snížit riziko těchto nehod, kterých stále více přibývá. Kromě dalších pachových ohradníků přibydou i nové pevnější ploty.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 

 


Zdroj: Agris, 1. 10. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 04:00