Jurečka na Ukrajině: Chci posílit vzájemný obchod

Ministr zemědělství Marian Jurečka chce posílit obchodní i politické vztahy s Ukrajinou. Jurečka to v pondělí uvedl po jednání s ukrajinským ministrem agrární politiky a potravinářského průmyslu Ihorem Švajkou v Kyjevě. Ukrajina by se podle českého ministra mohla stát alternativním trhem pro české potravináře a zemědělce namísto ruského trhu dočasně ztraceného v důsledku embarga.

Jurečka hovořil se svým ukrajinským protějškem o exportních možnostech pro české firmy, možné obchodní spolupráci, o současném stavu ukrajinského zemědělství i o dopadech ruských sankcí.

"Obchodní spolupráce s Ukrajinou je pro Českou republiku důležitá. Mnohé české firmy už zde podnikají a určitě se najdou příležitosti, jak vzájemný obchod ještě posílit," uvedl Jurečka. "Bude samozřejmě záležet na vývoji politické situace, ale naše ministerstvo zemědělství se chce zapojit do bližší spolupráce a pomoci hospodářskému rozvoji Ukrajiny," dodal.

Ministr Jurečka se sešel také s prezidentem Agrární konfederace Ukrajiny Leonidem Kozačenkem a představiteli humanitární organizace ADRA Ukrajina.

Obrat agrárního zahraničního obchodu mezi ČR a Ukrajinou dlouhodobě roste. Loni přesáhl 1,5 miliardy korun, což bylo meziročně o 100 milionů Kč více. Saldo obchodu je pro Česko kladné, loni dosáhlo 548 milionů Kč. Vyvezlo se zboží za více než jednu miliardu Kč, dovoz dosáhl půl miliardy Kč. Z ČR se na Ukrajinu vozí zejména drůbež, hovězí dobytek, pivo, likéry nebo potravinové přípravky. Z Ukrajiny se nejčastěji dováží slunečnicový, řepkový a sójový olej, borůvky, droždí a med.

"Ruské sankce zasáhly i české producenty a exportéry. Ukrajina by se jako náš dlouhodobý obchodní partner mohla v budoucnu stát alternativním trhem pro české potravinářské a zemědělské produkty," sdělil v tiskové zprávě Jurečka.

Ministr dnes odpoledne na Facebooku zároveň uvedl, že se s ukrajinskou stranou dohodl na úzké spolupráci dozorových orgánů obou zemí a nabídl tamním expertům i studentům stáže na českých výzkumných pracovištích.

"Především partneři na Ukrajině mají zájem o naše zkušenosti z oblasti biopaliv, ať již v návaznosti na výrobu elektrické energie, tepla či přimíchávání biosložky do pohonných hmot," napsal ministr na sociální síti. Ukrajinské firmy podle něj stojí také o spolupráci v oblasti technologií do živočišné výroby či potravinářství. "Prostor pro spolupráci zde je, jen je třeba také odstranit překážky především v oblasti korupčních praktik na Ukrajině," uzavřel.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info