Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 24. 11. 2014

25. 11. 2014 | Agris

Vinou nadúrody v Evropě výrazně klesla cena průmyslových jablek

Cena jablek určených na průmyslové zpracování letos výrazně klesla kvůli jejich nadúrodě v Evropě. Zatímco loni byla mezi 2,50 a 2,70 koruny za kilogram, letos je to kolem koruny. Jablka se používají například při výrobě džusů či kosmetiky. Všichni velcí pěstitelé nabízejí ovoce výrobcům jablečného koncentrátu, jehož cena není ovlivňována chováním spotřebitelů, ale světovými cenami.

Ministerstvo zemědělství podpoří chovatele prasat a drůbeže 300 miliony korun. Do Programu rozvoje venkova dá dalších 60 milionů

Vláda dnes schválila přesun peněz v rozpočtu Ministerstva zemědělství, který jí navrhl ministr Marian Jurečka. Chovatelé prasat a drůbeže tak získají 300 milionů korun na prevenci a odstranění nákaz v chovech. Dalších 60 milionů podpoří Program rozvoje venkova.

Kofola začne prodávat nápoje Rauch, zvýší jí to tržby skoro o půl miliardy

Skupina Kofola bude od ledna příštího roku v Česku a na Slovensku distribuovat džusy a další nápoje od rakouské firmy Rauch. Roční obrat Kofoly na českém a slovenském trhu se tímto obchodem zvýší o 450 milionů korun, což je zhruba desetina současného obratu.

Mlékomatů se nebojte, vzkazují odborníci. Zájem opět roste

Češi znovu přišli na chuť čerstvému mléku, které se dá do dvou dnů po nadojení koupit ve speciálních automatech. Prodá se ho o desetinu více než loni. Pokud se čerstvé mléko převaří, není podle výzkumníků z Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně třeba se ničeho bát.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 

 


Zdroj: Agris, 25. 11. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 10:10