Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 30.3. 2015

31. 3. 2015 | Agris

Vědci mapují úhyny včelstev, aby mohli včelařům lépe poradit

Úhyny včelstev a jejich příčiny mapují vědci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, kteří se zapojili do mezinárodního průzkumu COLOSS. Odborníci pak díky tomu budou moci včelařům poradit, jak mohou lépe chránit včelstva před záhubou. Letos se tuzemští včelaři potýkají s masivními úhyny, sdělil ČTK Jiří Danihlík z přírodovědecké fakulty.

Od dubna končí mléčné kvóty. Maďarsko má strach

Ke konci března Evropská unie ruší kvóty na výrobu, výkup a zpracování mléka. Maďarští farmáři se tak obávají přílivu levného mléka z ostatních zemí. K obavám mají i další důvod. Nedokážou totiž dostatek mléka vyprodukovat sami. V Maďarsku bude zrušena uniíjní kvóta stanovená na 1,99 milionu tun, což domácí farmáři stihli naplnit jen ze tří čtvrtin.

Nejmenší prodejny potravin končí, loni jich ubylo téměř 300

Supermarkety a hypermarkety tvoří 81 procent celkových tržeb z prodeje potravin a smíšeného zboží v Česku. Na menší obchody připadá 19 procent. Počet nejmenších prodejen potravinv Česku dál klesá. Jen během loňského roku zaniklo 287 obchodů, jejichž prodejní plocha nepřesahuje 50 metrů čtverečních. Vyplývá to z průzkumu společnosti Nielsen.

Rozmazlení čeští zemědělci. Co všechno jim zachraňují dotace

Jen díky miliardovým dotacím dosáhlo loni zemědělství rekordního zisku. Mnohdy to je vykoupeno plýtváním, nešetrným přístupem k půdě, masivním používáním chemikálií nebo likvidací živé přírody. Když zveřejnil Český statistický úřad finanční bilanci tuzemských zemědělců za rok 2014, zdálo se, že čeští farmáři mají skvěle našlápnuto.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 31. 3. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 10:22