Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 15. 6. 2015

16. 6. 2015 | Agris

Pýcha: Vepřové se prodává 2,32 Kč/kg pod výrobní cenou

Zpracovatelé v Česku v současné době vykupují od zemědělců vepřové maso v průměru o 2,32 Kč na kilogram levněji, než kolik činí jejich výrobní cena. Ztráta chovatelů se tak pohybuje od 76 haléřů až ke 4,43 Kč za kilogram. V rozhovoru s ČTK to řekl předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha s tím, že cenový rozdíl je dán efektivitou daného podniku.

Místo řepky podporujme živočišnou výrobu, shodli se politici

Zaplavují žlutá řepková pole Česko? Řepka se v současnosti pěstuje na 380 000 hektarech půdy. "Tato plocha je posledních dvacet let plus minus stejná," poukázal předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. "Panují tu různé mýty, ve skutečnosti nárůst produkce řepky je jen minimálně dán rozšířením výsevní plochy," souhlasí předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

Vláda schválila zkrácení lhůty na nahlášení dovozového masa

Lhůta pro hlášení dovozů potravin živočišného původu před příchodem zboží se zkrátí ze dvou na jeden den, a to od srpna. Vláda dnes totiž zrušila nařízení, které nahlašovací povinnost od loňského 3. října prodloužilo. Vyplývá to z předběžných výsledků jednání kabinetu. Cílem je zjednodušit podnikatelské prostředí.

Polští potravináři bojují s pověstí levné nekvality, sází na farmářské jídlo

Polští výrobci potravin zvolili novou marketingovou strategii: prezentují se jako výrobci farmářského, kvalitního a ekologického jídla. Chtějí tak zaujmout české zákazníky, kteří jsou po potravinových skandálech z minulých let k potravinám z Polska částečně zdrženliví. Do Prahy proto Poláci na dva dny přivezli to nejlepší, co umí vyrobit

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 16. 6. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 23:35