Polští potravináři bojují s pověstí levné nekvality, sází na farmářské jídlo

Polští výrobci potravin zvolili novou marketingovou strategii: prezentují se jako výrobci farmářského, kvalitního a ekologického jídla. Chtějí tak zaujmout české zákazníky, kteří jsou po potravinových skandálech z minulých let k potravinám z Polska částečně zdrženliví. Do Prahy proto Poláci na dva dny přivezli to nejlepší, co umí vyrobit. Za kvalitu tamního jídla lobbuje i polská velvyslankyně.

Polští potravináři vyrazili do boje s hesly jako Svět má chuť na polské jídlo. Zaujmout chtějí třeba domácími uzeninami, hovězím masem, nebo zdarma rozdávaným čerstvým ovocem. "Opravdu bychom chtěli, aby si Češi zamilovali polské jídlo i Poláky. Stejně jako Poláci milují Čechy," řekla ředitelka Polského institutu v Praze Agnieszka Kwiatkowska.

Optimismus aktuálně vládne i na diplomatické úrovni. "Export polských produktů do Česka roste. Pro nás to znamená, že si Češi řekli, že polské potraviny jsou OK," myslí si polská velvyslankyně v Česku Grażyna Bernatowicz. Podle velvyslankyně se Polsko dobře vypořádalo i s ruskými sankcemi, které země řeší zhruba poslední rok. Do Ruska polští sadaři vyváželi více než polovinu úrody, kvůli sankcím se ale vývoz stopl a sadaři se báli nadbytku, který se jim zkazí ve skladech. Na sociálních sítích se ale rozjela kampaň Jez jablka, naštveš Putina, která podporovala spotřebitelské vlastenectví. Svérázný nápad se ale ujal. "Poláci snědli všechna jablka. Ceny jablek teď poskočily, to znamená, že jablka zkrátka došla a nejsou," dodala velvyslankyně.

Boj za vylepšení obrazu polských potravin prý nezpomalí ani aktuální zemětřesení na tamní politické scéně. Z polské vlády najednou odchází tři ministři - z resortu státního pokladu, zdravotnictví a sportu. "Nezávisle na tom, kdo je zrovna ve vládě, se všichni snažíme propagovat polské jídlo," řekl poradce polského ministra zemědělství Pawel Pacek.

Ne všechno se ale daří. Polská strana se už třetím rokem snaží o to, aby v hlavním městě Česka byla alespoň jedna čistě polská restaurace. Zatím bez úspěchu, provozovat ji totiž nikdo nechce.

Pověsti výrobků dovážených z Polska uškodily potravinové skandály, například ten s technickou solí místo kuchyňské nebo ten se zkaženými vejci v prášku. Sérii zpráv o problematických polských potravinách započala takzvaná solná aféra. Firmy zapletené v Polsku do tohoto skandálu prodávaly technickou sůl označenou jako jedlou výrobcům uzenin, zpracovatelům ryb či pekárnám. Polsko přes opakované výzvy nechtělo Česku poskytnout informace o sporných potravinách, u nichž existuje možnost, že se mohly do ČR dostat.

Asi nejrizikovější kategorií jsou u polských výrobků cukrovinky. Téměř 40 procent všech polských nevyhovujících potravin pochází právě z této kategorie. Po nich následují džemy. To u zboží od českých výrobců jsou zase největší problémy s masnými výrobky. V seznamu největších tuzemských prohřešků zabírají třetinu.

SKANDÁLY S POLSKÝMI POTRAVINAMI:

  • Únor 2012

Polské firmy prodávaly technickou sůl označenou jako jedlou výrobcům uzenin, zpracovatelům ryb i pekárnám.

  • Březen 2012

Polská policie zadržela desítky tun prášku ze zkažených sušených vajec. Obsahoval několikasetnásobně víc nebezpečných bakterií, než povolují normy.

  • Listopad 2012

Čeští veterináři stáhli z prodeje 12 tun zkaženého strojově odděleného masa.

  • Leden 2013

Státní zemědělská a potravinářská inspekce informovala, že se na českém trhu objevily polské oplatky, které můžou obsahovat jed na potkany.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info