Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 27. 7. 2015

28. 7. 2015 | Agris

Na Ministerstvu zemědělství jsou určeni prošetřovatelé oznámení protiprávního jednání

Na základě nařízení vlády č. 145/2015 Sb., o opatřeních souvisejících s oznamováním podezření ze spáchání protiprávního jednání ve služebním úřadu (dále jen „nařízení“) byli na Ministerstvu zemědělství určeni dva prošetřovatelé. Prošetřovateli dle ustanovení § 3 odst. 1 nařízení byli určeni JUDr. Radek Pokorný a JUDr. Milan Cikánek.

Mléko je nejlevnější za šest let. Jenže zákazník to v obchodech nepozná

Tak levně jako nyní prodávali zemědělci své mléko naposledy v roce 2009. V obchodech však ceny klesají s výrazným zpožděním. A navíc jen někde. Na nižších cenách potravin tak nevydělává zákazník, ale výrobci potravin a obchodníci. Jedni přitom obviňují druhé ze zneužívání situace.

Svět trápí nedostatek vody. Ohrožuje zdraví populace i zemědělskou výrobu

Podle analýzy je na světě 37 zemí, ve kterých má 80 procent obyvatel nedostatek vody. Nejvíce vody se spotřebuje v zemědělské výrobě. Například Coca-Cola již kvůli problémům s vodou odvolala plán postavit novou továrnu na lahve v Indii. Největším problémem lidstva 21. století nemusí být války či pandemie nevyléčitelných nemocí, ale nedostatek tekutiny, bez níž se lidský druh neobejde – vody.

Vláda asi odmítne, aby se u staveb domů neplatilo za vynětí půdy

Vláda ve středu zřejmě odmítne návrh skupiny poslanců z klubu TOP 09 a Starostů, kteří navrhují, aby se u pozemků pro bytovou výstavbu nemuselo platit za vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu. Šlo by o případy, kdy na pozemcích umožňují bytovou výstavbu územní plány. Vyplývá to z návrhu stanoviska pro středeční jednání vlády.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 28. 7. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 13:33