Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 11.8. 2015

12. 8. 2015 | Agris

Na boj proti suchu zamíří z evropských dotací přes osm miliard Kč

Na boj proti suchu a na zadržování vody v krajině by mělo v příštích pěti letech jít z evropských dotací více než osm miliard korun. Peníze z Operačního programu Životní prostředí podpoří ty projekty, které pomohou lepšímu vsakování srážkové vody nebo třeba průtoku říčních koryt, potoků a přilehlých niv a také zlepší přirozený rozliv.

Žně vrcholí, výnosy jsou vysoké

Žně v Česku v těchto dnech vrcholí. Již je posekáno 83,1 procent ploch obilovin, řepka je prakticky sklizená. Uvedlo to dnes ministerstvo zemědělství. Výnosy obilovin jsou vysoké, činí 6,16 t/ha, v loňském rekordním roce touto dobou to bylo 6,20 t/ha.

Louky schnou, skot nemá co spásat. Chovatelé zvažují porážku části stád

Nápor extrémních veder vysouší pastviny v Česku, což dělá těžkou hlavu chovatelům skotu. Zejména majitelé masných plemen kvůli nedostatku krmiva zvažují redukci svých stád, někteří se k ní již uchýlili. Kvůli suchu navíc chovatelé neshromáždí dostatek krmiva na zimu a příští rok.

Třetinu zásilek z Polska příjemci dopředu nenahlásili, ukázaly kontroly

Pět kontrolních akcí provedených postupně od začátku roku Krajskou veterinární správou pro Královéhradecký kraj ve spolupráci s Celní správou České republiky na hraničních přechodech Královec a Náchod-Běloves ukázalo, že u více než třetiny zásilek nenahlásil příjemce příchod zboží, jak mu ukládá legislativa.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 


Zdroj: Agris, 12. 8. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 18:07