Louky schnou, skot nemá co spásat. Chovatelé zvažují porážku části stád

Nápor extrémních veder vysouší pastviny v Česku, což dělá těžkou hlavu chovatelům skotu. Zejména majitelé masných plemen kvůli nedostatku krmiva zvažují redukci svých stád, někteří se k ní již uchýlili. Kvůli suchu navíc chovatelé neshromáždí dostatek krmiva na zimu a příští rok.

Na pastviny má dlouhé období vedra a sucha devastující účinek. Chovatelé skotu, kteří nemají velké zásoby krmiva a spoléhají spíše na pastvu, proto zřejmě budou nuceni část svých stád předčasně porazit.

„Není čím krmit. Minimálně deset kusů proto budeme muset nechat porazit. Jsme malá farma a snažíme se ze všech sil sehnat pro zvířata krmení, ale je to teď finančně velmi náročné. Navíc jde spoustu krmení do bioplynek(bioplynových stanic - pozn. red.), které skupují českou úrodu. Pokud to dám dohromady s klesající cenou mléka, nemáme jinou možnost než redukci stáda,“ říká Petr Staněk, majitel rodinné farmy ve Svatém Jiří.

Vedra a nemoci skotu

Horké počasí negativně ovlivňuje zdraví skotu. „Krávy velice dobře snáší chlad, ale naopak velmi špatně snáší vedra. Proto se nyní zvyšuje množství zdravotních problémů. Jsou náchylnější na onemocnění, která by je za běžných podmínek neohrožovala nebo jen v menší míře,“ říká veterinář Jiří Davídek.

Další problém podle něho je, že krávy v horkém počasí nezabřeznou. „Zabřeznou pozdě, až když se ochladí. Takže problém se přenese na další generaci. Další věc je, že teď méně žerou a častěji stojí, to bude mít další vliv na onemocnění nohou, který se projeví přibližně za tři měsíce,“ vysvětluje veterinář.

A není sám. „Chovatelé takto začínají uvažovat, protože nemají krmení a i výkupní cena masa začíná klesat,“ říká veterinář Jiří Davídek, který se specializuje na skot.

V kritičtějším stavu jsou podle něj v současnosti chovatelé masných plemen, protože mají méně zásob. Majitelé mléčného skotu si však daň současných veder vyberou v zimě a příští rok, neshromáždí totiž pravděpodobně dostatek zásob krmení.

„U mléčného skotu to zatím nebude až tak napjaté, protože chovatelé většinou mají nějaké zásoby. Ale příští rok se můžou dostat do této situace i oni, protože bude málo senáže i kukuřičné siláže,“ říká Davídek.

Modlíme se každý den

Chovatelé mléčného skotu zatím většinou o porážce zvířat neuvažují. „Zatím jsme nebyli nuceni zvířata porážet. Nemůžeme si to ani dovolit, protože by to znamenalo poměrně velkou účetní ztrátu,“ říká Jana Vykoukalová, ředitelka zemědělské společnosti Zeas Bánov. S nedostatkem krmiva se však rovněž potýká. „Budeme dobytek na pastvě přikrmovat senem, což je dost nezvyklé. V této chvíli dobytek tlačíme, aby spásl i to, co by za běžných podmínek nechával bez povšimnutí. Až když využijeme pastvu stoprocentně, ženeme stádo jinam,“dodává.

Někteří chovatelé mají také problémy se zajištěním dostatečného množství vody. „Začínáme se také potýkat s nedostatkem napájení. Bereme vodu ze studní a tam je jí čím dál méně. Za pětadvacet let v zemědělském provozu jsem ještě takové vedro nezažila. Modlíme se každý den,“ uzavírá Vykoukalová. 

Následky současného sucha se projeví v zimě i příští rok

Chovatele, kteří zatím větší problémy nemají, dostihne nedostatek krmiva v zimě. Zatímco první seče víceletých pícnin byly většinou dobré až nadprůměrné, druhé se očekávají o 20 až 30 procent nižší než je obvyklé. „Třetí seče jsou postiženy citelně - odhad je od nulové sklizně až do zhruba padesáti procent,“ vyplynulo z nedávného průzkumu ministerstva zemědělství.

Sucho

Letošní sucho v Česku jenejhorší za posledních 12 let. Postihlo toky ipodzemní vody, problémem se zabývala i vláda.

Meteorologové v červenci uvedli, že určitě nejde o stoleté sucho a v roce 1947 nebo ve 30. letech minulého století, kdy byly velmi suché tři roky za sebou.

Chovatelé, kteří nemají větší zásoby z minulého roku, tedy vystačí přes zimu s krmením „nadoraz“, nebo budou nuceni kupovat balené seno. 

„Momentálně ještě žádný nedostatek nepociťujeme. To neznamená, že ho nepocítíme na jaře příštího roku. Výnos kukuřice bude minimálně o třicet procent horší než v loňském roce, ještě horší situace bude po stránce kvality. Dřív nebo později se to projeví,“ říká předseda představenstva velkotýnecké Agry Miroslav Wrana.

Zemědělce kromě sucha trápí rovněž nízká výkupní cena mléka. „Vedle přírody nás velice zatěžuje nesmyslné snížení prodejní ceny mléka z loňských 9,70 korun na 7,20 korun za litr. Výrobní náklady jsou asi 8,80 korun,“ říká Josef Lukášek, předseda představenstva zemědělského družstva ZEPO v Bohuslavicích v podhůří Orlických hor (o klesajících cenách mléka čtěte zde).

Podmínky hospodářských zvířat v období veder intenzivněji kontroluje Státní veterinární správa (SVS). „Je na chovateli, aby zvířatům zajistil odpovídající podmínky. V České republice je může přemisťovat i na jiné pastviny. Pouze to musí nahlásit do ústřední evidence. Pokud má nedostatek vody na pastvině, může ji dovážet cisternou nebo zvířata přemístit,“ vysvětluje Zbyněk Smerád, ředitel odboru ochrany zdraví a pohody zvířat SVS. „Rozumný chovatel problémy řeší včas,“ podotýká Semerád. Zemědělci se podle něj v krizové situaci mohou obrátit na na krajskou veterinární správu, která jim pomůže najít řešení.

Autoři: Zdeňka Trachtová, Michaela Černá

 

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info