Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 5. 11. 2015

6. 11. 2015 | Agris

Sklizeň vína v EU letos vzrostla, kvalita je velmi vysoká

Sklizeň vína v Evropské unii v letošním roce vzrostla o 2,7 procenta na 171,2 milionu hektolitrů a kvalita vína i výnosy jsou díky teplému počasí velmi dobré. Itálie předstihla Francii a stala se největším producentem na světě, uvedlo dnes evropské sdružení zemědělských organizací COPA/COGECA.

Varování: Sebrali nám možnost rozhodovat. EU nám možná vnutí geneticky modifikované potraviny

Na rozhodnutí Evropského parlamentu, kterým odmítl návrh Evropské komise, aby členské státy mohly na svém území zakázat prodej geneticky modifikovaných potravin, doplatí podle Františka Havláta, experta na zemědělství, životní prostředí a venkov, především Česko, Slovensko a Maďarsko.

Chránit zemědělce i plodiny zároveň. Zahájení projektu SUI v České republice

SUI (Safe and Sustainable Use Initiative) je iniciativa za bezpečné a trvale udržitelné používání přípravků na ochranu rostlin v zemědělství. Tento projekt je navržený tak, aby zvýšil znalosti bezpečnosti práce pomocí sady jednoduchých návodů k provádění činností spojených s používáním přípravků na ochranu rostlin.

FAO: Světové ceny potravin v říjnu výrazně vzrostly

Světové ceny potravin se v říjnu zvýšily oproti předešlému měsíci o 3,9 procenta a zaznamenaly nejvýraznější nárůst od června 2012. Po rok a půl trvajícím propadu ale zůstávají 16 procent pod úrovní loňského října. Uvedla to v dnešní měsíční zprávě Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO).

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 6. 11. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 04:10