Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulých dní – 23. – 27.12. 2015

28. 12. 2015 | Agris

Mírná zima nepřeje včelařům, obávají se o chovy kvůli roztočům

Jihočeští včelaři se obávají, že vzhledem k teplé zimě, která svědčí roztočům, přijdou o části svých chovů. Z toho důvodu čekají i nižší produkci medu. Nepříznivě zapůsobilo i velké letní sucho. Podle včelařů může být o 30 až 50 procent méně medu než v roce 2015. Nižší produkce medu pravděpodobně zvedne i jeho ceny.

ČR má nyní první plány pro zvládání povodňových rizik

Vláda v pondělí schválila tři klíčové koncepční dokumenty - plány pro zvládání povodňových rizik v povodí Labe, Dunaje a Odry. MŽP je vydá opatřením obecné povahy a budou platné do roku 2021 do doby schválení jejich první aktualizace. Plány slouží jako nezbytný podklad pro výkon veřejné správy, zejména pro územní plánování a vodoprávní řízení v oblastech s významným povodňovým rizikem.

Letošní burčáková sezóna přinesla méně falšovaných vzorků

Výsledky letošních kontrol burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu (ČZHM) ukázaly významně nižší počet falšovaných vzorků oproti loňskému roku. V letošní sezóně inspektoři SZPI prověřili celkem 577 prodejních míst a v 79 případech odebrali vzorek pro analýzu v laboratoři. Rozbor prokázal pochybení u dvou vzorků.

Zemědělství pod Jurečkou? Vše pro velké firmy! Farmář otevřeně odkrývá, jak to dnes chodí v branži

Soukromí zemědělci jsou nespokojeni s lidoveckým ministrem Mariánem Jurečkou, protože podle nich nadržuje velkým firmám, jako je Agrofert, na úkol malých rodinných farem. A vidí jako vrchol drzosti, když Agrární komora přichází s návrhy zákonů, jako je zákon o nabývání vlastnictví k zemědělským pozemkům, kdy by vlastník musel při prodeji nejprve nabídnout půdu nájemci.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 28. 12. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 17:03