Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 6.9. 2016

7. 9. 2016 | Agris

Co to zase je, ta nodulární dermatitida skotu?

Každé dva tři roky se objevuje „nová hrozba“, která už zcela jistě zdecimuje chovy skotu, prasat anebo slepic či dokonce celou lidskou populaci. Zaloví-li člověk v paměti, tak se mu vybaví BSE, SARS, neštovice, klasický mor prasat, vzteklina, ptačí chřipka, prasečí chřipka, katarální horečka ovcí neboli blutengue.

Avokádo je nový palmový olej. Jeho rostoucí obliba ničí mexickou přírodu

Avokádo je „v kurzu“. Roste jeho spotřeba, cena a s tím i vyhlídky mexických farmářů na lepší výdělky. Pro oblíbenou plodinu je ale třeba udělat místo, a tak se nelegálně kácejí jehličnaté lesy. Po indonéských orangutanech trpících poptávkou po palmovém oleji je kvůli hladu po avokádu v ohrožení další živočišný druh - motýl monarcha stěhovavý.

Žně skončily, výnosy jsou vyšší, kvalita zrna ale horší

Žně skončily, sklízejí se poslední hektary obilovin na severu a západě Čech. Výnosy jsou vyšší než v předchozích třech letech, kvalita zrna je ale proti loňsku horší. Vyplývá to z informací, které dnes ČTK sdělila mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková.

Modrá zpráva: Rok 2015 byl srážkově podnormální. Z hlediska historického pozorování se zařadil do skupiny 20 suchých let

Stav hospodaření s vodou, ochranu povrchových i podzemních vod a ochranu před povodněmi popisuje takzvaná Modrá zpráva za rok 2015, kterou dnes schválila vláda. Materiál předložený společně Ministerstvem zemědělství a Ministerstvem životního prostředí se věnuje i všem činnostem zahrnovaným do vodního hospodářství v působnosti obou resortů.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 

 


Zdroj: Agris, 7. 9. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.04.2024 13:59