Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 24. 10. 2016

25. 10. 2016 | Agris

Světová produkce vína je letos jedna z nejslabších za 20 let

Světová produkce vína letos klesne o pět procent na 259 milionů hektolitrů, a loňský rok tak bude jedním ze tří nejslabších za poslední dvě desetiletí. Odhadla to dnes Mezinárodní organizace pro vinnou révu a víno při evropském sdružení zemědělských organizací COPA/COGECA.

Úroda brambor v ČR je velmi dobrá, domácí spotřebu ale nepokryje

Pěstitelé v Česku letos podle posledního odhadu sklidí 689.000 tun brambor, v porovnání s minulou rekordně nízkou sklizní to je o třetinu větší množství. Podle dnešních údajů Českého bramborářského svazu je nynější sklizeň brambor díky dobrému výnosu porovnatelná s desetiletým průměrem, ačkoliv se rozloha bramborových polí snižovala.

Svatomartinská vína letošního ročníku budou svěží a ovocitá

Svatomartinská vína letošního ročníku budou svěží a ovocitá, naplní až 2,3 milionu lahví. Vyplývá to z dnešního prvního kola hodnocení ve Valticích na Břeclavsku, kam vinaři poslali 277 vín. Prestižní známku získalo 248 vzorků ze 71 vinařství. ČTK to řekli zástupci Vinařského fondu.

 Poslanci schválili "zelenou naftu" pro lesníky

Vratku části spotřební daně z nafty (tzv. "zelená nafta") by nově měli dostávat kromě zemědělců v živočišné výrobě také lesníci a rybníkáři. Dosud na ni měli nárok jen zemědělci v rostlinné výrobě. Počítá s tím novela zákona o spotřebních daních, kterou 21. 10. schválili poslanci. Předlohu nyní dostane k posouzení Senát.

 

 

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 


Zdroj: Agris, 25. 10. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 14:19