Poslanci schválili "zelenou naftu" pro lesníky

Vratku části spotřební daně z nafty (tzv. "zelená nafta") by nově měli dostávat kromě zemědělců v živočišné výrobě také lesníci a rybníkáři. Dosud na ni měli nárok jen zemědělci v rostlinné výrobě. Počítá s tím novela zákona o spotřebních daních, kterou 21. 10. schválili poslanci. Předlohu nyní dostane k posouzení Senát.

Zemědělský výbor ve středu 5. října 2016 projednával pozměňovací návrhy k novele zákona o spotřebních daních, přičemž v jednom z pozměňovacích návrhů (http://www.psp.cz/sqw/text/orig2.sqw?idd=110293) Petr Kudela navrhuje poskytování vratky ze zelené nafty i osobám provádějícím hospodaření v lesích (vlastník lesa i službový subjekt) a v jiném z pozměňovacích návrhů stejný poslanec navrhuje rozšíření činností s nárokem na vratku i o rybníkářství (definice rybníkářství viz zákon o rybářství). K oběma pozměňovacím návrhům zaujal Zemědělský výbor poslanecké sněmovny souhlasné stanovisko (http://www.psp.cz/sqw/text/orig2.sqw?idd=116316).

O návrzích nyní ve třetím čtení hlasovala Poslanecká sněmovna. Proti původní vládní podobě ji ale poslanci výrazně pozměnili a vracení daně rozšířili i na rybníkáře a firmy hospodařící v lesích. Vratka ze zelené nafty je již v současnosti poskytována zemědělským podnikatelům provozujícím lesní školkařskou činnost na zemědělském i lesním půdním fondu.

Poslanec a bývalý ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) si přál, aby zákonodárci novelu zamítli, proti většině návrhů bylo i ministerstvo financí. "Pomohla by zelená nafta českému průmyslu? Pomohla by českému zdravotnictví? Pomohla by policii a obcím? Pomohla by všem? Tak proč jedněm ano a druhým ne?" ptal se na výboru Bendl. Jedním z důvodů, proč navrhl zamítnutí novely je i to, že podle něj jde o podporu velkých podniků."Podpora především velkých s velkým prostorem pro daňové úniky," napsal Bendl.

Vládou předložený návrh počítá s tím, že vratka pro živočišnou výrobu bude představovat 4380 korun na 1000 litrů paliva. Budou ji moci nově uplatnit i zemědělci či plemenáři, kteří se například zabývají chovem skotu, prasat, drůbeže, ovcí a koz. Nárok na uplatnění vratky nyní mají vinaři, ovocnáři či pěstitelé zeleniny. Dostávají 40 procent daně u klasické motorové nafty a 57 procent u směsné nafty s bio příměsí.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info