Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulých dní – 1. – 3.11. 2019

4. 11. 2019 | Agris

Schválená novela má pomoci proti kůrovci, zavede příspěvky vlastníkům lesů

K rychlejšímu a snazšímu boji s kůrovcovou kalamitou má pomoci lesní novela, kterou schválil Senát. Zavede mimo jiné pravidla pro příspěvky soukromým vlastníkům lesů na jejich obnovu. Senátoři předlohu poslali k podpisu prezidentovi navzdory kritice změn mysliveckého zákona, na jejichž základě bude moci stát regulovat počty spárkaté zvěře, která se podílí na ničení sazenic stromů.

Veterinární ředitelka: Na venkovní výběhy není dost prostoru

Na přechod z klecového chovu slepic do venkovních výběhů nemají nyní chovatelé dostatek prostoru. Dnes to na konferenci o klecových chovech řekla ředitelka odboru ochrany zdraví a pohody zvířat Státní veterinární správy Milada Dubská. Místo modernizace stávajících provozů by je bylo třeba budovat na zelené louce.

Agrárníci nesouhlasí s tvrzením o vysokých nákladech pro řetězce

Potravinářská a Agrární komora nesouhlasí s tvrzením Hospodářské komory, že připravovaná novela zákona o významné tržní síle finančně dopadne na podnikatele a následně i spotřebitele kvůli potřebě upravit smlouvy mezi dodavateli a odběrateli.

Vinaři: Letošní úroda meziročně klesla o více než pětinu

Úroda vinných hroznů letos meziročně klesla o více než pětinu, někde až o 30 procent. Loni totiž byla úroda objemově nadstandardní, zatímco letos je na běžné úrovni. Na tiskové konferenci to řekl prezident Vinařské unie ČR Ondřej Beránek. Ročník tak podle něho bude objemově průměrný s chuťově výrazným aroma.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 4. 11. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 09:16