Vinaři: Letošní úroda meziročně klesla o více než pětinu

Úroda vinných hroznů letos meziročně klesla o více než pětinu, někde až o 30 procent. Loni totiž byla úroda objemově nadstandardní, zatímco letos je na běžné úrovni. Na tiskové konferenci to řekl prezident Vinařské unie ČR Ondřej Beránek. Ročník tak podle něho bude objemově průměrný s chuťově výrazným aroma. Unie sdružuje tři desítky významných vinařských firem. Její členové se podílí na zhruba polovině tuzemské produkce a hospodaří na pětině vinic v Čechách a na Moravě.

Podle Beránka se letos nevyskytly žádné mimořádné jevy, bylo dost slunečného počasí a vinohradům se vyhnuly mrazy. "Nepřišlo nic, co by úrodu nějak negativně ovlivnilo," dodal. Zatímco loni sklízeli vinaři hrozny už v polovině srpna, letos začala hlavní část vinobraní v obvyklém čase na začátku září. V současnosti je podle Beránka prakticky ukončená.

"Jedná se o tradiční ročník, kdy průběh počasí nahrává charakteru moravského vína, jak jej dlouhodobě známe a vnímáme. To znamená výrazný aromatický odrůdový projev, který je typický pro severněji položené vinice, dostatek kyselin a šťavnatost s ovocitou dochutí," dodal ředitel Habánských sklepů Josef Svoboda. Úrodu lokálně poškodili hraboši, podle Svobody tak bylo třeba více mladých sazenic a firmy sčítají statisícové škody.

Letos bude novinkou dřívější prodej Svatomartinských vín, Vinařský fond povolil prodej těchto mladých vín už od pátku 8. listopadu. Vyhověl tak přání vinařů a obchodníků, kteří chtěli pořádat svatomartinské hody už o víkendu 9. a 10. listopadu. Největší svatomartinský košt vín se ale uskuteční jako každoročně 11. listopadu v 11 hodin na brněnském náměstí Svobody, kde bude k ochutnání přibližně 100 vín od 100 vinařů.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info