Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 9.3. 2020

10. 3. 2020 | Agris

Hrabošů v únoru ubylo, je jich podobně jako loni na jaře

Populace hrabošů se v únoru v ČR zmenšila. V lednu bylo v průměru 1133 aktivních nor na hektar, v únoru se jejich počet snížil o 56 procent na 655. Situace je tak nyní podobná jako loni na jaře, kdy byl průměr 625 aktivních východů z nor na hektar, sdělila dnes ČTK mluvčí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) Ivana Kršková.

Techagro se posouvá o rok, náhradní termín dostane i Opta

Brněnský veletrh Techagro se posune o rok kvůli obavám z koronaviru, které panují v zahraničí. Řada zahraničních firem například v Itálii nebo Německu, které měly na veletrh přijet, zakázala svým lidem cestovat. Ze stejného důvodu se letos neuskuteční veletrh Amper a veletrh Opta se pravděpodobně přesune do podzimního termínu.

Počet rysů v českých lesích mírně narůstá, tvrdí mezinárodní průzkum

Ohrožených rysů v české přírodě mírně přibývá. Potvrdil to mezinárodní monitoring projektu 3Lynx, který kočkovité šelmy sleduje i za hranicemi Česka. Správa Šumavského národního parku, ministerstvo životního prostředí i ekologické organizace sledují pohyb rysů na ploše zhruba třinácti tisíc kilometrů čtverečních.

Odrůdy obilnin doporučené pro ekologické zemědělství

Zájem ekozemědělců o ověření vhodnosti odrůd obilnin pro tento systém hospodaření vedl v roce 2015 k tomu, že ÚKZÚZ společně se zástupci univerzit, výzkumných pracovišť a praxe vytvořil podmínky pro zahájení zkoušení pro Seznam doporučených odrůd (SDO), jehož je ÚKZÚZ odborným garantem.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.                    


Zdroj: Agris, 10. 3. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 10:44