Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulých dní – 10. – 12.7. 2020

13. 7. 2020 | Agris

Sucho ničí pastvu, včelstev tak ubývá

Tuzemští zemědělci v posledních letech pěstují stále častěji rostliny, které dávají méně nektaru. Včelí pastva ubývá také díky výraznému suchu, a to zejména v důsledku narůstajících teplot. Do budoucna to může ještě více oslabit včelstva, říká Antonín Přidal z Ústavu zoologie, rybářství, hydrobiologie a včelařství Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně.

V České republice byla po čtyřech letech zjištěna paramyxoviróza v chovu holubů

V zájmovém chovu holubů v Pardubickém kraji byl zjištěn výskyt paramyxovirózy holubů. Toto akutní, infekční a horečnaté onemocnění bylo v České republice v chovu holubů zjištěno naposledy před čtyřmi lety.

Podpořit potravinovou soběstačnost České republiky. To je hlavním záměrem mimořádného 10. kola Programu rozvoje venkova

Ministerstvo zemědělství (MZe) spouští od 14. července příjem žádostí do mimořádného 10. kola Programu rozvoje venkova (PRV), ve kterém je celkem 3,4 miliardy korun. Hlavním cílem je zvýšit potravinovou soběstačnost České republiky. Peníze z PRV bude nově možné čerpat i na tvorbu e-shopů a internetových stránek.

Průzkum:Čtyři procenta Čechů nejí maso, 90 procent jí bez omezení

Čtyři procenta Čechů nejí maso a stejně velký podíl populace praktikuje takzvané flexitariánství, tedy příležitostnou konzumaci masa a ryb. Vyplývá to z výsledků květnového průzkumu agentury Ipsos. Stravu s vyloučením či omezením masa preferuje desetina lidí, zbytku je lhostejné, zda konzumuje potraviny živočišného či rostlinného původu.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 13. 7. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.04.2024 23:28