Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 31.5. 2022

1. 6. 2022 | Agris

Summit EU pokračuje debatami o potravinové krizi a společné obraně

Lídři členských zemí Evropské unie budou dnes, tedy druhý den mimořádného summitu k dopadům ruské agrese vůči Ukrajině diskutovat o tom, jak napadené zemi pomoci vyvážet zemědělské produkty v době blokády jejích přístavů v Černém moři.

Němci pijí méně kravského mléka, jeho spotřeba je nejnižší od znovusjednocení

Lidé v Německu pijí stále méně kravského mléka a jeho spotřeba klesla na nejnižší úroveň za několik desetiletí. Spotřeba všech druhů kravského mléka, tedy tzv. konzumního mléka, na jednoho obyvatele se loni snížila o 2,2 kilogramu na průměrných 47,8 kilogramu.

Biodiverzita v ohrožení. Druhy vymírají nejrychleji v dějinách, EU je chce chránit

Nadužívání přírodních zdrojů, znečištění prostředí i vody, invazivní druhy a klimatická změna přispěly k velkému úbytku rostlin a živočichů. Za posledních 40 let jejich populace klesly o 60 procent. Vyhynutí hrozí až milionu druhů a postupuje rychleji než kdy dřív.

Jaroslav Šebek: Změny v nastavení zemědělských dotací nestačí, bylo by třeba zajít mnohem dál

Předseda Asociace soukromého zemědělství ČR Jaroslav Šebek se pro Deník Referendum pozastavuje nad tím, proč dotační politika nové vlády jde stále v takové míře na ruku velkým agrokorporacím. Spolu se Slovenskem jsme vůči nim nejvstřícnější ze všech evropských zemí.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 1. 6. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 20:14