Summit EU pokračuje debatami o potravinové krizi a společné obraně

Lídři členských zemí Evropské unie budou dnes, tedy druhý den mimořádného summitu k dopadům ruské agrese vůči Ukrajině diskutovat o tom, jak napadené zemi pomoci vyvážet zemědělské produkty v době blokády jejích přístavů v Černém moři. Summit se podle návrhu závěrů chystá vyzvat k posílení exportu jinými cestami a vytvoření "koridorů solidarity". Prezidenti a premiéři sedmadvacítky chtějí také na základě čerstvé unijní analýzy jednat o společných obranných strategiích.

Ruský útok na Ukrajinu mimo jiné ochromil vývoz jejích zemědělských výrobků, především pšenice nebo slunečnicového oleje. Ruská armáda blokuje ukrajinské přístavy v Černém moři, kde podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského zůstávalo tento měsíc přes 20 milionů tun obilí. OSN varuje, že tato situace může vyvolat celosvětovou potravinovou krizi.

"Na našem zasedání probereme konkrétní způsoby, jak pomoci Ukrajině vyvážet zemědělskou produkci za použití infrastruktury EU," uvedl předseda Evropské rady Charles Michel před dvoudenním summitem v Bruselu.

Pracovní verze závěrů jednání uvádí, že lídři vyzývají Moskvu k ukončení blokády černomořských přístavů. Zároveň apelují na členské státy EU, aby miliony tun obilovin, které musejí opustit Ukrajinu do konce července před další sklizní, pomáhaly přepravovat po železnicích, v kamionech nebo skrze jiné přístavy. Evropská komise ve svém návrhu o "koridorech solidarity" mluví mimo jiné o vyhrazení časových slotů na železnici, jakož i dodatečných vlaků a kamionů pro přepravu ukrajinského obilí.

Debata o důsledcích války pro snahy EU o společnou obranu bude vycházet z analýzy připravené komisí a Evropskou obrannou agenturou ohledně "mezer" v obranných investicích. "Válka Ruska proti Ukrajině dál posílila naši ambici silné, koordinované evropské obrany... Naší nejnaléhavější prioritou je koordinovat snahy členských zemí a vybudovat evropskou průmyslovou základnu," uvedl Michel.

Autor: ČTK

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info