Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 28.3. 2023

29. 3. 2023 | Agris

Situace u výskytu původce nákazy včel varroázy se v ČR meziročně zhoršila

Z letošních výsledků pravidelného monitoringu varroázy vyplývá, že se meziročně zvýšil výskyt původce této nákazy, roztoče Varroa destructor. Druhým rokem po sobě se snížil podíl stanovišť zcela bez přítomnosti roztočů.

Dotace na úsporné bydlení budou dostupné více domácnostem. MŽP chystá změny v Nové zelené úsporám

Nejdéle běžící dotační program MŽP a SFŽP ČR na podporu energeticky úsporného bydlení – Novou zelená úsporám – čekají od září výrazné změny. Dotace budou dostupné pro více domácností, cesta k penězům se zjednoduší a program nově nabídne prostředky i na výměnu nejstarších plynových kotlů za tepelná čerpadla.

Vlk z Polska se opět pohybuje na Vysočině

Vlk, kterého výzkumníci polské organizace SAVE – Wildlife Conservation Fund vloni na jaře v Polsku odchytili a opatřili telemetrickým obojkem, se opět pohybuje v oblasti Českomoravské vrchoviny. Vyplývá to z výsledků telemetrického sledování i pozorování v terénu. Na Vysočině se objevil v posledních měsících již podruhé.

Zemědělci loni v Olomouckém kraji snížili počet prasat o čtvrtinu

Zemědělci loni v Olomouckém kraji snížili početní stavy prasat téměř o čtvrtinu. Jejich chov je kvůli rostoucím nákladům a nízké ceně vepřového masa pro farmáře nerentabilní. Na konci loňského roku bylo v kraji evidováno 49.582 prasat, meziročně o 15.250 méně.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 29. 3. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 20:08