Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 26.3.2012

27. 3. 2012 | Agris

Prodej italského vína loni stagnoval, vývoz však stoupl o 13 pct

Tržby z prodeje italského vína loni činily 12 miliard eur (295,5 miliardy Kč), což bylo zhruba stejně jako v roce 2010. Důvodem byl slabý prodej na domácím trhu, který vyrovnal i růst vývozu o 13 procent na 4,4 miliardy eur, uvedla agentura Reuters. Itálie je druhým největším producentem vína na světě a největším vývozcem podle objemu.

TZ - Obáváme se snížení výdajů na Společnou zemědělskou politiku, požadujeme lepší cílení prostředků

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců se připojuje k nesouhlasu dalších nevládních organizací, týkajícího se možného krácení výdajů na Společnou zemědělskou politiku (SZP). „Jednoznačně nesouhlasíme s plošným krácením prostředků určených na SZP, ale naopak požadujeme jejich lepší cílení“ uvedla Kateřina Nesrstová.

Bendl:U vepřového kvůli směrnici EU nehrozí růst cen jako u vajec

Česku kvůli evropské směrnici upravující podmínky chovu prasnic nehrozí od příštího roku nedostatek vepřového masa ani jeho výrazné zdražení, uvedl dnes na setkání s novináři ministr zemědělství Petr Bendl. Podle něj u nejoblíbenějšího masa Čechů nehrozí situace, která letos nastala u vajec.

Počet poražených kuřat u českých firem se snížil o desetinu

Údaje o stavu zpracování drůbeže v letech 2010 a 2011 potvrzují stálé prohlubování krize ve zpracovatelském průmyslu. Stav veterinárních prohlídek, tedy počet kuřat zabitých u českých zpracovatelů, se meziročně snížil o 11 %. Přesně to znamená snížení z 124 936 028 poražených kusů na 111 481 389 kusů.

Češi jsou v EU přeborníky na chráněné značky

Chelčicko-lhenické ovoce pěstované na jihu a jihozápadě Čech je další potravinářskou značkou, která získala ochranu Evropské unie. Pro Česko to bude již třicátý druhý zápis na unijní seznam chráněných značení. Domácí potravináři a zemědělci se v tomto směru řadí k nejaktivnějším v unii.

Úplné texty zpráv a další události uplynulých dní naleznete zde.


Zdroj: Agris, 27. 3. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 15:54