Počet poražených kuřat u českých firem se snížil o desetinu

Údaje o stavu zpracování drůbeže v letech 2010 a 2011 potvrzují stálé prohlubování krize ve zpracovatelském průmyslu. Stav veterinárních prohlídek, tedy počet kuřat zabitých u českých zpracovatelů, se meziročně snížil o 11 %. Přesně to znamená snížení z 124 936 028 poražených kusů na 111 481 389 kusů. Statistiku veterinářů potvrzují i čísla z ČSÚ, podle kterého klesla výroba drůbežího masa v ČR téměř o desetinu.

I přes chmurné statistiky a tlak trhu jsou v ČR drůbežářské závody, které jsou výjimkou. „Zaměřili jsme se na podporu výrobců brojlerových kuřat v co nejbližším okolí naší společnosti a rozvoj nových výkrmových kapacit. Tím se nám podařilo oproti globálním trendům zajistit rozvoj,“ vysvětlila Euro.cz firemní strategii Kamila Heppová z Drůbežářských závodů Klatovy. Meziroční obrat loni firmě vzrostl o 23 %.

Dobré výsledky by podle Heppové nebyly možné bez podpory odběratelů preferujících české výrobky. V tomto konkrétním obchodním vztahu mezi největší partnery patří například Penny market, který prodává výhradně drůbež českého původu a v roce 2011 zvýšil odběr produktů z DZK na objem za 20 milionů korun měsíčně.

Obecně zhoršující se situace v ČR není pro tuzemské firmy v tomto odvětví novinkou. Přetrvávající ekonomické problémy výkrmu kuřat, stagnace výstavby moderních výkrmových kapacit a minimální investice do rekonstrukcí a oprav to potvrzují. „Stav drůbežářství je alarmující. Důvodem poklesu české produkce na trhu je zejména zvyšující se podíl levnějších dovozů kuřat z ciziny,“ varuje Heppová.

Miroslav Tryner

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info