Bendl:U vepřového kvůli směrnici EU nehrozí růst cen jako u vajec

Česku kvůli evropské směrnici upravující podmínky chovu prasnic nehrozí od příštího roku nedostatek vepřového masa ani jeho výrazné zdražení, uvedl dnes na setkání s novináři ministr zemědělství Petr Bendl. Podle něj u nejoblíbenějšího masa Čechů nehrozí situace, která letos nastala u vajec. Ta v důsledku unijní směrnice s novým podražila až na dvojnásobek loňské ceny.

Ministerstvo předpokládá, že čeští chovatelé předpis splní. Stejně tak nejvýznamnější dovozci vepřového a selat do Česka, jimiž jsou Německo a Dánsko. "Polská vejce nám nehrozí, protože vepřové se sem vozí především z Německa," řekl ministr. Západní soused Česka se na dovozech vepřového do země podílí více než z poloviny. Podle informací MZe němečtí chovatelé směrnici splní na 100 procent. Splnění směrnice se předpokládá také u Dánska, které je nejvýznamnějším dovozcem selat do Česka.

Poté, co letos v lednu začala platit směrnice zakazující chov slepic v menších klecích, stoupla cena vajec na celém evropském trhu. V Česku vejce podražila v některých případech až o 100 procent. Největším dovozcem vajec do ČR je Polsko. Postupnou normalizaci cen vajec na evropském trhu lze podle Evropské komise očekávat až koncem dubna, tedy po Velikonocích.

Stavy prasat v Česku loni klesly na nejnižší hodnotu od roku 1921, odkdy se sledují. Ke konci roku 2011 jich tuzemští zemědělci chovali 1,49 milionu, což bylo zhruba o pětinu meziročně méně. Roční spotřeba vepřového masa se v ČR v posledních letech drží kolem 40 kilogramů na osobu a vepřové zůstává nejoblíbenějším druhem masa v Česku. Polovina vepřového na tuzemském trhu pochází z dovozu.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info