Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulých dní – 11. 10.2012

12. 10. 2012 | Agris

Na jídlo pro chudé získá Česko skoro nejméně z EU. Program kritizuje

Česko získá příští rok z unijního programu rozdávání potravin nejpotřebnějším 183 869 eur, v přepočtu 4,6 milionu korun. To je druhá nejnižší suma, jaká z balíku půl miliardy eur bude mezi celkem 19 z 27 zemí EU rozdělena. Méně než na ČR připadá už jen na Lucembursko, a to 171 704 eur.

Značku Regionální potravina má sedm produktů z Olomouckého kraje

Značku Regionální potravina dnes na festivalu gastronomie a nápojů Olima v Olomouci získalo sedm nejlepších potravin vyráběných v Olomouckém kraji. Mezi oceněnými výrobky jsou například klobásy firmy Váhala, tradiční hanácký koláč z pekařství v Mezicích, pivo z produkce přerovského Pivovaru Zubr či tvarůžková roláda z Loštic.

Vinaři už sklidili tři čtvrtiny hroznů, výnos bude o 30 pct nižší

Čeští a moravští vinaři už sklidili z vinic tři čtvrtiny hroznů révy vinné. Svaz vinařů očekává asi třicetiprocentní propad výnosů oproti desetiletému průměru na čtyři tuny z hektaru. Propad způsobily výrazné zimní a náhlé květnové mrazy. ČTK to dnes řekl tajemník Svazu vinařů České republiky Martin Půček.

ZUČM: Letošní úroda zeleniny kvůli suchu klesne o deset procent

Tuzemská produkce zeleniny letos kvůli suchému počasí klesne meziročně zhruba o deset procent. Na podzimní etapě výstavy ovoce, zeleniny a školkařských výpěstků Flora Olomouc to dnes řekl předseda Zelinářské unie Čech a Moravy (ZUČM) Jaroslav Zeman. Loni tuzemští profesionální pěstitelé zeleniny díky rozšíření pěstebních ploch a příznivému počasí podle odhadů ZUČM sklidili 294.000 tun zeleniny, meziročně o 60 procent více.

Lesy ČR skandály ustojí, Bendl podnik na vládě podrží

Politiky ovládaná dozorčí rada si nechá předkládat dotazy novinářů adresované státnímu podniku Lesy České republiky. I tak vypadá poučení ze závažných pochybení, která zjistila rozsáhlá kontrola Nejvyššího kontrolního úřadu v hospodaření státního podniku ovládajícího polovinu tuzemských lesů a volnou hotovost v hodnotě 13 miliard korun.

Úplné texty zpráv a další události uplynulých dní naleznete zde.


Zdroj: Agris, 12. 10. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 12:32