Vinaři už sklidili tři čtvrtiny hroznů, výnos bude o 30 pct nižší

Čeští a moravští vinaři už sklidili z vinic tři čtvrtiny hroznů révy vinné. Svaz vinařů očekává asi třicetiprocentní propad výnosů oproti desetiletému průměru na čtyři tuny z hektaru. Propad způsobily výrazné zimní a náhlé květnové mrazy. ČTK to dnes řekl tajemník Svazu vinařů České republiky Martin Půček.

Očekávaný výnos na úrovni kolem čtyř tun z hektaru odpovídá sklizni 450 ažý 490 tisíc hektolitrů vína. V roce 2011 vinaři sklidili hrozny odpovídající 670.000 hektolitrů vína. Nižší výnos je způsobený zimními a následně i jarními mrazy. Určitou míru redukce hroznů způsobilo také dlouhotrvající sucho v některých částech viničních ploch.

Podle Půčka je kvalita letošního hroznů velmi dobrá díky letním teplotám. "Ročník 2012 bude patřit mezi ty nadprůměrné. Stejně tak můžeme hovořit o cukernatostech. První mladá vína po prokvašení slibují velice zajímavý ročník. Velmi pěkná mohou být letos také červená vína. Hrozny modrých odrůd dosahují vysoké cukernatosti a vynikají barevností," uvedl Půček.

    Ceny hroznů prakticky kopírují loňský ročník. Průměrná cena se loni pohybovala na úrovni 17,3 za kilogram. "Můžeme konstatovat, že také v letošním roce bude cena atakovat sedmnáctikorunovou hranici," uvedl Půček. Většina pěstitelů v republice prodává své hrozny v rámci dlouhodobější smluvní spolupráce s odběrateli.

    Nízká sklizeň je podle Svazu vinařů i v jiných místech Evropy. Zatímco v minulých pěti letech se sklizeň v EU pohybovala v průměru kolem 168 milionů hektolitrů za rok, současné prognózy pro rok 2012 ukazují na čísla mezi 148 až 152 miliony hektolitrů vína.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info