Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 12.11.2012

13. 11. 2012 | Agris

Čtvrtina českého biomléka odteče do Německa

Od prosince se zdvojnásobí vývoz biomléka, které čeští farmáři prodávají do sousedního Německa. Nyní tam od ekozemědělců především z Vysočiny odchází každý druhý den zhruba 25 tisíc litrů syrového mléka. Mlékárně Gläserne Molkerei poblíž Berlína, která se specializuje na biomléčné výrobky, dodává surovinu odbytové družstvo České biomléko.

Přijdeme o kávu? Vědci se obávají, že kávovník arabský do 70 let vyhyne

Pokud by se naplnil nejčernější scénář, kávovník arabský by z divoké přírody vymizel do roku 2080. To by mělo těžké dopady na mnoho zemí, pro které je káva z plantáží často exportní komoditou číslo jedna. Pěstované kávovníky totiž mají vcelku omezený genofond a volně rostoucí rostliny jsou pro pěstování důležité právě jako zdroj rozmanitosti.

Přechod na rostlinnou výrobu

Restituce před dvaceti lety do určité míry určila směr výroby jednotlivých farem. Celá řada tak začínala vedle polí hospodařit také ve stájích. Situace na trhu nejprve v České republice a následně i v Evropské unii však donutila hlavně menší podniky ke změně. Není proto výjimkou, že po vstupu do EU ukončili zemědělci chov hospodářských zvířat.

Množství masa vyrobeného na jižní Moravě dále klesá

Množství vyprodukovaného masa na jižní Moravě letos v prvních třech čtvrtletích nadále klesala, pokračoval tak sestupný trend z let minulých. Zatímco ve stejném období se loni v kraji vyrobilo 31.160 tun, letos to bylo jen 29.410 tun, což je pokles o 5,6 procenta. Vyplývá to ze statistik Českého statistického úřadu.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 13. 11. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 09:08