Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulých dní – 6. - 8. 9. 2013

9. 9. 2013 | Agris

Produkce ryb v ČR loni klesla o procento na 20.800 tun

Tržní produkce ryb v Česku loni dosáhla 20.763 tun. Ve srovnání s historicky rekordním rokem 2011 je to pokles o 1,2 procenta. Vyplývá to ze Zprávy o stavu vodního hospodářství České republiky v roce 2012, kterou ve středu projednala vláda. Také průměrná spotřeba sladkovodních ryb podle dokumentu mírně klesla na 1,41 kilogramu na osobu.

Vepřové podražilo až o 20 korun na kile

Cena vepřového masa šla nahoru. Všimnout si toho mohou i zákazníci na Liberecku. Podle ruprechtického řezníka Jaroslava Rydvala zdražilo maso o 15 až 19 korun za kilo v závislosti na jeho druhu. V praxi to znamená, že nahoru půjdou i ceny uzenin. „Určitě se to na tom, kolik lidé zaplatí za uzeninu, odrazí.

Sklizeň skončila. Je dobrá, ale jídlo nezlevní

Farmáři mají sklizeno. Pod střechu jim zbývá dopravit už jen asi dvě procenta obilovin, které jsou ještě na polích. Přestože je letošní úroda znatelně vyšší než loni, zemědělci na ni hledí rozpačitě kvůli propadu cen. Odborníci také ochlazují velká očekávání, protože pečivo levnější nebude.

Ministr Toman v Žatci: Chci získat více peněz pro pěstitele chmele

Ministr zemědělství Miroslav Toman dnes na Dočesné v Žatci řekl, že bude usilovat o navýšení podpor pro pěstitele chmele. Jeho hlavním cílem je, aby přestalo ubývat ploch českých chmelnic. Ministr se v Žatci zúčastnil už 56. ročníku slavností piva a chmele. Ministerstvo zemědělství usiluje o navýšení rozpočtu na národní dotační programy na letošní rok.

V Česku po léta trvajícím propadu zvolna rostou stavy prasat

V Česku po předchozím několikaletém výrazném poklesu začaly opět pomalu růst stavy prasat. Podle zjištění Českého statistického úřadu jich k 1. srpnu meziročně přibylo o 1,2 procenta na 1,59 milionu kusů. Chovatelé jako hlavní důvody opětovného růstu, který začal už v závěru loňského roku, vidí příznivé výkupní ceny, očekávaný pokles cen krmného obilí i avizovanou pomoc státu.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 

 


Zdroj: Agris, 9. 9. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 06:37