Vepřové podražilo až o 20 korun na kile

Cena vepřového masa šla nahoru. Všimnout si toho mohou i zákazníci na Liberecku. Podle ruprechtického řezníka Jaroslava Rydvala zdražilo maso o 15 až 19 korun za kilo v závislosti na jeho druhu.

V praxi to znamená, že nahoru půjdou i ceny uzenin. „Určitě se to na tom, kolik lidé zaplatí za uzeninu, odrazí. Dříve totiž přišel ořez, který šel do výroby, na 45 korun. Dnes je to o deset korun více," vysvětlil Rydval.

Ceny podle něj už ale zřejmě dál stoupat nebudou, nebo jen o koruny.

Odborník: může za to drahé obilí

Za zvyšováním cen vepřového mohou podle předsedy Agrární komory Liberec a Jablonec nad Nisou Jiřího Sameše dražší krmné směsi, hlavně obilí. „To je hlavní důvod, protože 80 % nákladů na vepře jsou právě krmiva. A obilí bylo loni málo, takže jeho cena stoupla," upřesnil.

Jaroslav Rydval k tomu dodal i další fakt. „Je nedostatek vepřového. Už léta nejsme jako republika soběstační a nakupujeme maso i ze zahraničí. Teď ale není dost vepřů ani v Evropě. Výkupní cena byla totiž tak nízká a náklady na chov tak vysoké, že se řada firem a družstev rozhodla skončit. Ostatně i na Liberecku a Jablonecku funguje už jediná velká, na Sychrově," řekl Rydval.

Akciová společnost SZP Sychrov má roční produkci 16 a půl tisíce prasat. Zvyšovat ji ale nebude. „Ani nemůžeme, kapacitu máme v současné době naplněnou," dodal ředitel Hynek Trnka.

Výkupní cena prasat je teď 38 až 40 korun za kilo živé váhy, což je o deset korun více než před několika měsíci. Podle Jiřího Sameše se ale chovatelé díky ní konečně dostali alespoň na výrobní náklady, protože dříve byla cena podnákladová.

Autor: Martina Petrášková

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info