Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 14. 11. 2013

15. 11. 2013 | Agris

Kvůli intervenci ČNB zdraží některé potraviny, tvrdí výrobci

Rozhodnutí České národní banky (ČNB) intervenovat na devizovém trhu a držet korunu kolem úrovně 27 Kč za euro zdraží některé potraviny. Vzrostou zejména ceny těch skupin výrobků, u nichž je významná část domácí spotřeby krytá dovozy. Vyplývá to z ankety ČTK mezi zemědělci a potravináři. Například masné výrobky by měly podražit minimálně o čtyři procenta.

Stále čerstvé a voňavé – dopékané pečivo Čechům chutná

Rozpékané pečivo ze zmrazených polotovarů Čechům nevadí. I poté, co ho prodejci museli povinně označit, se jeho prodej nezměnil. Od letošního ledna za něj spotřebitelé utratili zhruba dvě miliardy korun. Ještě na konci loňských prázdnin to přitom vypadalo, že rozmrazené pečivo zůstane nedotčené v regálech. Zatímco supermarkety tak s polotovary nadále počítají, klasičtí pekaři hlavně počítají, jak to udělat, aby přežili.

Českých jablek je málo, nepokryjí poptávku

K pravému podzimu patří kulatá jablka, třeba i pečená na ohni. Letošní úroda jablek v Čechách bude oproti loňsku lehce pod průměrem, nicméně v ceně to nakupující nepoznají. Míst, kde jsou jablka k dostání, je mnoho. Například od místních farmářů na trzích, lákají na ně také cedule lemující silnice a samozřejmě jsou k dostání i v supermarketech.

Češi ročně vytřídí přes 3 300 tun nápojových kartonů, za Evropou ale zaostávají

Podle výzkumu společnosti Tetra Pak v České republice třídí použité nápojové kartony 55,3 % obyvatel, z toho 26,1 % je třídí pravidelně. Češi tak denně vytřídí 9 tun nápojových kartonů, což je ročně až 3 319 tun. Za ostatními odpadovými materiály, především sklem, plastem a papírem, ale tato čísla zaostávají.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 


Zdroj: Agris, 15. 11. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 15:39