Češi ročně vytřídí přes 3 300 tun nápojových kartonů, za Evropou ale zaostávají

Podle výzkumu společnosti Tetra Pak v České republice třídí použité nápojové kartony 55,3 % obyvatel, z toho 26,1 % je třídí pravidelně. Češi tak denně vytřídí 9 tun nápojových kartonů, což je ročně až 3 319 tun. Za ostatními odpadovými materiály, především sklem, plastem a papírem, ale tato čísla zaostávají.

Češi vytřídí přibližně 20 % z celkového objemu použitých nápojových kartonů. Pro srovnání, evropský průměr se pohybuje kolem 37 %, přičemž toto číslo každým rokem roste. I přesto, že se na začátku 90. let dnes populární kartony v Evropě téměř netřídily, v roce 2002 už dosáhl podíl vytříděných nápojových kartonů 25 %. Ve většině západoevropských zemí vytřídí obyvatelstvo více než 50 % nápojových kartonů určených k recyklaci, největší podíl se recykluje v Lucembursku a Belgii s 80%, následuje Německo s 70%.

V Čechách zaostáváme ve třídění nápojových kartonů i ve srovnání ostatních komodit, především skla či plastu, které aktivně třídí 70% obyvatel. Ovšem jen málo z nich třídí i nápojové kartony.

V průzkumu společnosti Tetra Pak uvádějí respondenti jako hlavní překážku třídění absenci popelnic na nápojové kartony ve svém okolí (36,3%) nebo nedostatek prostoru ke skladování použitých obalů před jejich vyhozením (26 %).  Až 27 % dotazovaných uvádí, že o možnosti třídit kartony ani neví.

 „Třídit použité kartony od džusů, mléka a mléčných výrobků či vína ale není v České republice složité, nejasnosti zřejmě vytváří nejednotný systém a značení popelnic v jednotlivých městech a obcích. Nápojové kartony je možné vhazovat do kontejnerů různých barev a tvarů, ale vždy označených oranžovou nálepkou. Záleží na tom, jak má obec, respektive svozová společnost, která ji obsluhuje, systém sběru nápojových kartonů nastavený.” říká Hana Zmítková, poradce pro oblast životního prostředí společnosti Tetra Pak. Síť popelnic určených ke třídění odpadu se v České republice každoročně rozšiřuje, dnes mají obyvatelé k dispozici téměř 230 000 kontejnerů. Průměrná vzdálenost od bydliště ke kontejneru je 102 m.

Co jsou nápojové kartony?

Nápojové kartony jsou obaly tzv. krabicového typu, tedy obaly například od mléka nebo džusů. Tyto obaly představují cenný zdroj druhotných surovin. Až ze 75 % jsou tvořeny kvalitním papírem s dlouhým vláknem, které pak můžou papírny zpracovat k výrobě běžně využívaných recyklovaných papírenských výrobků. Z jednoho nápojového kartonu je po oddělení polyetylenu a hliníku možné využít až 20 gramů papírových vláken. Z 3 300 tun recyklovaných nápojových kartonů je tak možné vyrobit například 3 000 000 papírových krabic na cereálie.

Recyklované nápojové kartony je možné využít i jako alternativní stavební materiál. Rozdrcená směs z nápojových kartonů se zlisuje při teplotě 200°C a vyrobí se z ní stavební desky. Pro výstavbu jednoho rodinného domu je potřeba 30 000 ks nápojového kartonu.

O společnosti Tetra Pak

Společnost Tetra Pak, celosvětový lídr v oblasti zpracování a balení potravin, sleduje v rámci ochrany životního prostředí ambiciózní cíle. Do roku 2020 si dal za úkol zdvojnásobit globální recyklaci nápojových kartonů (z dnešních 22,9 % na 40 %). K dosažení tohoto cíleinvestuje Tetra Pak desítky miliónů eur do zvýšení povědomí spotřebitelů o recyklaci a spolupracuje s místními veřejně prospěšnými organizacemi i komerčními subjekty

O SPOLEČNOSTI TETRA PAK

Společnost Tetra Pak je světová jednička v oblasti zpracování a balení potravin. V úzké spolupráci s našimi zákazníky a dodavateli dodáváme bezpečné, progresivní a ekologické výrobky, které každý den uspokojují potřeby stovek milionů lidí ve více než 170 zemích celého světa. Máme téměř 22.000 zaměstnanců ve více než 85 zemích světa a věříme v odpovědné vůdčí postavení v našem odvětví a udržitelný přístup k podnikání. Naše motto CHRÁNÍME DOBRÉ (PROTECTS WHAT’S GOOD™) odráží naši vizi, zajišťovat bezpečnost a dostupnost potravin po celém světě. Více informací o společnosti Tetra Pak najdete na stránce www.tetrapak.cz.

KONTAKT:

  • Tetra Pak                                              
  • Linda Buřičová                                       
  • Tel.:+420 261 007 140                            
  • Mob.:+420 724 917 887                          
  • Linda.buricova@tetrapak.com       
  •        
  • Fleishman Hillard                                 
  • Andrea Frydlová                                    
  • Tel.:+420 234 669 505                            
  • Mob.:+420 605 222 675                          
  • frydlova@fleishman.com

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info