Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulých dní – 24. - 26. 10. 2014

27. 10. 2014 | Agris

MZe představí kampaň na podporu prodeje českých potravin

Ministr zemědělství Marian Jurečka dnes představí podrobnosti předvánoční kampaně, jejímž cílem je zvýšit prodej tuzemských potravin. Podle již dříve uvedených informací má kampaň za zhruba 50 milionů korun formou spotřebitelské soutěže o ceny motivovat spotřebitele k nákupu výrobků nosících označení Klasa, Regionální potravina či Bio.

Potraviny pro bezlepkovou dietu mají mít nižší DPH, navrhl rozpočtový výbor

Celiakie je dědičné onemocnění způsobené trvalou nesnášenlivostí lepku, což je směs bílkovin z pšenice, žita a ječmene. Bezlepkový chleba je dvakrát dražší než normální, lidé trpící touto chorobou si proto připlácejí. Suroviny pro výrobu potravin pro lidi s celiakií a fenylketonurií, kteří musí držet zvláštní dietu, by mohly spadat do nově zřízené desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty.

Úroda brambor je o čtvrtinu vyšší než loni. Pěstitelé prodělávají

Brambor se v ČR urodilo asi o čtvrtinu více než vloni, zemědělské podniky by jich měly sklidit kolem 660.000 tun. Farmáři je prodávají se ztrátou, za kilogram brambor dostávají jen dvě koruny až 2,50 Kč. Někteří pěstitelé prý část produkce raději sypou do bioplynových stanic. Farmářské ceny by se mohly zlepšit k jaru.

Hub se letos urodilo, otravy lámou rekordy

Bohatá úroda hub, kterou letošní sezóna přinesla, si vybírá svou daň v podobě stovek otrav. Přestože lékaři zaznamenali i otravy prudce jedovatými druhy, zatím žádný případ neskončil smrtí pacienta. „Letošní rok je co do počtu otrav mimořádný a určitě už nyní jich je víc než loni.“

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 27. 10. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 15:31