Potraviny pro bezlepkovou dietu mají mít nižší DPH, navrhl rozpočtový výbor

  • Celiakie je dědičné onemocnění způsobené trvalou nesnášenlivostí lepku, což je směs bílkovin z pšenice, žita a ječmene.
  • Bezlepkový chleba je dvakrát dražší než normální, lidé trpící touto chorobou si proto připlácejí.
  • Suroviny pro výrobu potravin pro lidi s celiakií a fenylketonurií, kteří musí držet zvláštní dietu, by mohly spadat do nově zřízené desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty. Doporučil je tam zařadit sněmovní rozpočtový výbor, když projednával vládní novelu zákona o DPH.

    Nová sazba má platit od příštího roku změnu zákona ještě musí podepsat prezident.

    Pozměňovací návrh vznesl poslanec Ludvík Hovorka (KDU-ČSL). Poukazoval na to, že pro lidi trpící uvedenými nemocemi jsou tyto potraviny jedinou možností léčby a například bezlepkový chleba je v průměru o 100 až 150 procent dražší než normální.

    Náměstkyně ministra financí Simona Hornochová řekla, že ministerstvo s touto změnou souhlasí. Dodala, že ministerstvo tento návrh ladilo s celní správou, aby bylo jasné, o jaké zboží jde, a nebylo možné se na něm dopouštět daňových úniků.

  • Druhá snížená sazba deset procent má platit od příštího roku a ve schválené podobě se má zatím vztahovat na knihy, léky pro lidi i zvířata a kojeneckou výživu. Základní sazba daně je 21 procent, snížená 15 procent.

    Celiakie je dědičné onemocnění způsobené trvalou nesnášenlivostí lepku, což je směs bílkovin z pšenice, žita a ječmene. Lepek vyvolá ve střevech nemocného zánět, takže jsou sliznice porušeny. To se projeví poruchou střevního vstřebávání a dalšími potížemi.

    Také fenylketonurie je vrozenou metabolickou poruchou. Je způsobena nefunkčním jaterním enzymem, nefunguje přeměna aminokyseliny fenylalaninu na tyrosin. V důsledku toho se v organismu hromadí toxické zplodiny, které při vyšších koncentracích blokují nervový systém.

  • Novela, kterou výbor projednával, zavádí v rámci boje s úniky zejména evidenci údajů z daňových dokladů a upravuje přenesení daňové povinnosti na odběratele služeb a zboží, tzv. reverse charge.

    Novela ponechává hranici pro povinnou registraci podnikatelů mezi plátce DPH na jednom milionu korun. Podle platného zákona má tento limit klesnout od příštího roku na 750 tisíc korun. Sazby daně předloha nemění.

    ČTK, vel

     

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info