Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne 12. 9. 2017

13. 9. 2017 | Agris

Bloomberg: Makadamové ořechy - nový hit pěstitelů banánů v JAR

Rozkvět poptávky po makadamových oříšcích přetváří zemědělskou krajinu na východě Jihoafrické republiky. Majitelé půdy tam stále více přesouvají svůj zájem od pěstování banánů a cukrové třtiny k pěstování ořechů, které se používají v nejrůznějších sladkostech, zmrzlinou počínaje a sušenkami konče.

Ministr zemědělství: Chci jednoduchou a spravedlivou Společnou zemědělskou politiku, zodpovědnou k životnímu prostředí

Informaci o východiscích budoucí Společné zemědělské politiky (SZP) po roce 2020 dnes vládě předložil ministr zemědělství Marian Jurečka. Uvedl, že efektivní podpora zemědělců musí mít jasná a jednoduchá pravidla a nesmí diskriminovat některé podniky jen podle jejich velikosti.

Vláda odmítla krácení dotací velkým zemědělským podnikům

Peníze, o které by mohly přijít velké zemědělské podniky kvůli krácení přímých plateb po roce 2020, by měly zůstat k využití českému státu. Česká republika tzv. zastropování plateb odmítá, považuje je za diskriminační, a to i kvůli tomu, že jsou v ČR v průměru největší zemědělské podniky.

Škodlivé tuky zabíjejí méně. Češi už nejedí levné margaríny

Šest a půl tisíce. Tolik lidí se každoročně zachrání jen díky tomu, že se do potravin přestal přidávat levný margarín. Jeho spotřeba klesla za posledních deset let dokonce na čtvrtinu.

 

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 13. 9. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 10:52