Škodlivé tuky zabíjejí méně. Češi už nejedí levné margaríny

Šest a půl tisíce. Tolik lidí se každoročně zachrání jen díky tomu, že se do potravin přestal přidávat levný margarín. Jeho spotřeba klesla za posledních deset let dokonce na čtvrtinu.

Jsou to jedny z největších zabijáků v Evropě. Trans tuky. Podle lékařů mají na svědomí až čtyři miliony úmrtí ročně. Evropská komise proto vydala doporučení, podle kterého údajně výrobci množství průmyslově vyráběných rostlinných tuků v jídle snížili. Jenomže jestli to skutečně udělali, nikdo nehlídá. Obsah transmastných kyselin se totiž na obalech potravin paradoxně uvádět nesmí.

Způsobila to chyba v evropské legislativě, podle které se na obal může napsat jenom to, co je vyjmenováno v zákoně. A transmastné kyseliny z tohoto zákona vypadly.

Státní zdravotní ústav se proto rozhodl pro velký test: prozkoumat přítomnost tuků v mateřském mléce. „Posbírali jsme 69 vzorků, které pocházely od náhodně vybraných kojících žen z celého Česka, a podrobili jsme je analýze,“ popisuje vedoucí Centra zdraví, výživy a potravin při Státním zdravotním ústavu Jiří Ruprich.

Výsledek: většina žen v sobě měla jen 0,9 gramu transmastných kyselin na 100 gramů tuku. Pohodlně se tedy vešly do norem stanovených Světovou zdravotnickou organizací. Ta doporučuje spotřebovat jen 1 gram tohoto tuku denně. Ještě před deseti lety přitom v těle žen kolovalo kolem 3,13 až 3,78 gramu. Podle hygieniků je to dobrá zpráva. „Průmyslově vyrobené margaríny totiž obsahují umělé struktury, které tělo neumí využít, protože se v těle špatně metabolizují,“ vysvětluje profesor Ruprich.

Trans tuky navíc zabíjely. Kardiologové předložili důkazy o tom, že mají na svědomí mrtvice, infarkty i vysoký krevní tlak. Způsobují i cukrovku, snižují hormonální rovnováhu a zapříčiňují neplodnost. „Stačí pouhých pět gramů tohoto tuku denně a riziko ischemické choroby srdeční vzroste o 23 procent,“ varoval vedoucí Katedry preventivního lékařství 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Pavel Dlouhý.

Jejich argumenty podpořily i studie ze zemí, kde trans tuky omezili zákonem. Třeba z Dánska. Jejich průměrný příjem tam klesl na pouhých 0,01 až 0,03 gramu denně. Počet srdečních selhání se okamžitě snížil – o 14,2 úmrtí na sto tisíc obyvatel méně.

V Česku by mělo přinést omezení těchto tuků podobný efekt: počet úmrtí na kardiovaskulární choroby by se měl snížit nejméně o 6,5 tisíce ročně. Zachránilo by to tedy stejné množství lidí, jaké žije například ve Františkových Lázních nebo v Železném Brodě.

Autor: Veronika Rodriguez

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info