Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulých dní – 24.-26.2.2012

27. 2. 2012 | Agris

Potraviny s českou vlajkou? Ne, jsou z dovozu

Jsou potraviny označené českou vlaječkou opravdu české? Některé obchodní řetězce si začaly zahrávat se vzrůstající důvěrou tuzemských spotřebitelů v domácí potraviny. Některé zboží totiž jako české označují, ale jejich původ rozhodně tuzemský není.

Agrární komora požaduje navýšení rozpočtu o 1,5 miliardy Kč

Agrární komora požaduje navýšení letošního rozpočtu kapitoly zemědělství o 1,5 miliardy korun. Peníze by z poloviny směřovaly na podporu chovů prasat a drůbeže, druhá polovina by byla použita na dorovnání přímých plateb. ČTK to dnes řekl po schůzce s premiérem Petrem Nečasem prezident Agrární komory Jan Veleba.

Klaus si pozval na Hrad ředitele Budvaru

O situaci v národním podniku Budvar se začal zajímat i prezident Václav Klaus. Ve čtvrtek na Pražském hradě přijal ředitele Budějovického Budvaru Jiřího Bočka, který ho informoval o hospodaření podniku. „Pan prezident přijal na Pražském hradě ředitele Budějovického Budvaru Jiřího Bočka, který pana prezidenta seznámil se situací v Budvaru, s hospodařením a finančními výsledky,“ sdělil mluvčí Hradu Radim Ochvat

Problém zvaný PUZČ

Nejen v naší zemi, ale obecně v celé Evropské unii je velkým problémem stárnoucí populace zemědělských podnikatelů. Rychlou žádoucí generační výměnu proto také Brusel dosud podporuje prostřednictvím dvou programů. Podle všech signálů už tomu tak ale dlouho nebude, a to nejen v ČR, ale i na půdě EU.

Dufek: Za úpravy data spotřeby potravin můžou obchodní řetězce

Za přebalování a pozměňování data spotřeby potravin, které odhalily nedávné kontroly, nesou odpovědnost obchodní řetězce, a ne jejich zaměstnanci. ČTK to dnes sdělil šéf Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy - Asociace svobodných odborů ČR Bohumír Dufek, podle kterého obchodníci potraviny přebalují už delší dobu.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 27. 2. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 07:41