Klaus si pozval na Hrad ředitele Budvaru

O situaci v národním podniku Budvar se začal zajímat i prezident Václav Klaus. Ve čtvrtek na Pražském hradě přijal ředitele Budějovického Budvaru Jiřího Bočka, který ho informoval o hospodaření podniku.

„Pan prezident přijal na Pražském hradě ředitele Budějovického Budvaru Jiřího Bočka, který pana prezidenta seznámil se situací v Budvaru, s hospodařením a finančními výsledky,“ sdělil mluvčí Hradu Radim Ochvat. Schůzka podle něj trvala asi tři čtvrtě hodiny.

Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) na konci ledna nařídil v Budvaru kontrolu, jejíž výsledky by měly být známy v březnu. Ministrovi se nelíbí, že Budvar coby státní podnik zadává mnohamilionové zakázky, aniž by se na něj vztahovaly zákony o veřejných zakázkách a státní kontrole.

Boček nejprve odmítal vydat auditorům některé doklady a kontrolu označil za krycí manévr pro útok na firmu a snahu o její privatizaci.

Budvar se později s ministerstvem na postupu kontroly dohodl.

Osudem Budvaru se v minulých dnech chtěli zabývat i někteří poslanci.

Sněmovna ale debatu o situaci kolem zamýšlené kontroly v podniku nakonec do svého programu nezařadila.

Stát chce z Budvaru víc peněz

Ministerstvo zemědělství již několik let plánuje transformovat Budvar na akciovou společnost, mimo jiné proto, aby stát mohl z firmy inkasovat dividendy.

Bendl ale nedávno popřel, že by stát chtěl Budvar následně privatizovat.

Podle anonymní analýzy, o jejíž existenci informovaly Hospodářské noviny, snížilo vedení Budvaru od roku 2010 hodnotu podniku o šest miliard korun.

Zástupci Budvaru, lidé z pivovarnické branže a analytici však upozornili na to, že desetistránkový materiál je neobjektivní a může být úmyslně šířen s cílem manažery Budvaru poškodit, uvedl deník.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info