Dufek: Za úpravy data spotřeby potravin můžou obchodní řetězce

Za přebalování a pozměňování data spotřeby potravin, které odhalily nedávné kontroly, nesou odpovědnost obchodní řetězce, a ne jejich zaměstnanci. ČTK to dnes sdělil šéf Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy - Asociace svobodných odborů ČR Bohumír Dufek, podle kterého obchodníci potraviny přebalují už delší dobu. Obchodní řetězce se naopak hájí tím, že za prodej přebalovaných potravin mohou jejich zaměstnanci, kteří nedodrželi stanovené postupy.    

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v únoru při běžných kontrolách našla v některých prodejnách tuzemských řetězců sýry a masné výrobky s nesprávným datem spotřeby, některé potraviny byly i prošlé. Se všemi obchodníky, u kterých zjistila prodej potravin se špatným datem spotřeby, zahájí SZPI správní řízení. Podle mluvčího SZPI Michala Spáčila se totiž jedná o nekalé obchodní praktiky prodejců, které jsou zakázány zákonem o ochraně spotřebitelů.    

"Prohlašujeme, že některé praktiky, jako přebalování potravin, prodlužování doby trvanlivosti, nalepování nepravdivých etiket a označení, jsou u některých obchodníků dlouholetou zavedenou praxí," uvedl Dufek, podle kterého výsledky kontrol SZPI odboráře nepřekvapily. "Na tyto praktiky upozorňujeme již několik let a musíme konstatovat, že to, co si dovolují obchodní řetězce vůči českým spotřebitelům, by si v mateřských zemích v žádném případě nedovolily," podotkl Dufek. SZPI by podle něj po uzavření vyšetřování měla zveřejnit výši pokut, které obchodníkům za prodej přebalených potravin uložila.    

Prošlé nebo klamavě označené potraviny inspektoři SZPI našli v prodejnách Kaufland, Albert, Tesco či Billa. Například mluvčí hypermarketů Kaufland Michael Šperl ČTK sdělil, že zjištěné nedostatky vznikly kvůli pochybení jednotlivce a nedodržení řádného postupu. Podobně se vyjádřili i ostatní obchodníci. Podle Dufka to ale není pravda. "Vrcholem cynismu je, že toto jejich (obchodníků) obecné, dlouho trvající chování za účelem zisku za každou cenu je zdůvodňováno nařčením vlastních zaměstnanců z porušování pracovních postupů," dodal Dufek.    

Dufek tvrdí, že na tuzemském trhu se nyní manipuluje i s označením vajec. "Dochází k přebalování vajec a tištění českých etiket na vejce, která jsou bez označení dovážena do ČR ze zahraničí, aby spotřebitelé nepoznali, že tato vejce na český trh nepatří," upozornil Dufek. Státní veterinární správa už letos zakázala prodej několika stovek tisíc vajec od polských firem, které chovají slepice v nepovolených menších klecích.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info