Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 4.7.2012

5. 7. 2012 | Agris

Milovníky parmezánu by mohlo nasytit Česko

Když Itálií letos v květnu otřásla dvě ničivá zemětřesení, labužníci z celého světa se zděsili při pohledu na zničená kola parmezánu i na poničené provozy, v nichž se tento sýr vyrábí. Ztráty stále ještě definitivně vyčísleny nejsou a není pravděpodobné, že by hrozil nedostatek parmezánu na trhu.

MZe připravuje program, který farmářům pomůže s nákupem půdy

Farmáři by při nákupu zemědělské půdy mohli od státu ročně získat podporu až 200 milionů korun. Počítá s tím nový program, který připravuje ministerstvo zemědělství ve spolupráci s Podpůrným a garančním rolnickým a lesnickým fondem a nevládními agrárními organizacemi.

Nově zjištěná pochybení v obchodní síti

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) aktuálně zjistila při kontrole maloobchodní sítě 59 závažných pochybení ve dvaceti prodejnách velkých řetězců i menších obchodníků. V prodejně Jednota - Přehořov byl v nabídce 6 dní prošlý výrobek pro děti Antoniho dětská šunka se seškrábaným údajem o datu použitelnosti.

Stabilní plodnost i za vysokých teplot

Vysoké teploty v letních měsících mohou prasata v moderních stájích překonat. Již stájová teplota vyšší než 20 °C má negativní dopad na příjem krmiva u prasnic. Během laktace je tato okolnost zvlášť závažná, protože dochází ke snížení producke mléka pro selata a dochází k redukci výšky hřbetního špeku.

Některé státy EU pokulhávají v kontrole kvality biopotravin, ukázala inspekce

Evropský účetní dvůr provedl tříměsíční inspekci v šesti členských státech EU, která se zaměřila na skutečnou kvalitu organických potravin. Výsledky šetření ukázaly, že řada států nemá vybudován dostatečný systém kontroly.

Úplné texty zpráv a další události uplynulých dní naleznete zde.

 


Zdroj: Agris, 5. 7. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 09:04