Stabilní plodnost i za vysokých teplot

Vysoké teploty v letních měsících mohou prasata v moderních stájích překonat. Již stájová teplota vyšší než 20 °C má negativní dopad na příjem krmiva u prasnic. Během laktace je tato okolnost zvlášť závažná, protože dochází ke snížení producke mléka pro selata a dochází k redukci výšky hřbetního špeku.

Aby se zabránilo možným problémům s plodností prasnic, měli by chovatelé prasnic v horkých měsících při zapouštění plemenic dbát na dodržování těchto zásad:

  • Zapouštět až o 15 % prasnic navíc;

  • Neměnit zaběhnutou pracovní rutinu při kontrole říje a zapouštění;

  • Ve dnech s extrémně vysokými teplotami se ale doporučuje zapouštění provádět ve večerních hodinách, kdy je trochu chladněji;

  • Ještě větší pozornost než obvykle je nutné věnovat skladování v chladu (15 - 17 °C) a rychlému spotřebování nádobek s inseminačními dávkami, protože v letním období může dojít u spermií ke snížení jejich vitality;

  • Protože v tomto období může dojít i k prodloužení příjmu inseminační dávky prasnicí díky oslabení reflexu nasávání, je nutné zvážit k urychlení transportu spermií do dělohy použití inseminačních pomůcek a přídavku oxytocinu (10 IU) k dávce spermatu bezprostředně před inseminací;

  • Velkou pozornost je nutné věnovat hygieně zapouštění tak, aby se minimalizoval v době oslabení obranyschopnosti organismu infekční tlak. Kromě toho je v těchto kritických měsících smysluplné v chovech, ve kterých se dosud používaly „normální“ inseminační pipety nahradit je sice o něco dražšími, ale z hygienického hlediska přínosnějšími obalovanými a sterilizovanými pipetami.

Tyto a další typy pro úspěšné překonání horkých dnů ve stájích prasnic shrnul v dokumentu „Fruchtbar trotz Sommerhitze“ Dr. Arnd Heinze z Zemského zemědělského ústavu v německém Duryňsku.

http://www.susonline.de/meldungen/management/Stabile-Fruchtbarkeit-trotz-hoher-Temperaturen-871180.html

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info