Nově zjištěná pochybení v obchodní síti

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) aktuálně zjistila při kontrole maloobchodní sítě 59 závažných pochybení ve dvaceti prodejnách velkých řetězců i menších obchodníků.

V prodejně Jednota - Přehořov byl v nabídce 6 dní prošlý výrobek pro děti Antoniho dětská šunka se seškrábaným údajem o datu použitelnosti. Dětem určené Kuřecí párky nevhodné ke spotřebě inspektoři zjistili i v prodejně Billa v Českých Budějovicích.

Uvádění nepravdivého – prodlouženého – data použitelnosti u uzenářských a mléčných výrobků patří z hlediska potravinové bezpečnosti k nejzávažnějším pohřeškům. Přesto zde SZPI nemůže konstatovat zlepšení a jejeich zjištění se opakují. V prodejně řetězce Hruška v Javorníku klamavě prodloužili trvanlivost uzenin o 2 dny, v Jednotě v Uherském Ostrohu byl u obslužného pultu nabízen Šunkový točený salám 3 dny po datu použitelnosti stanoveného výrobcem. Nepravdivé datum použitelnosti inspekce zaznamenala i v pobočce Albertu v Litomyšli nebo prodejně Konzum v Ústí nad Orlicí.

Sedmnáct položek v sekci čerstvého ovoce a zeleniny s nepravdivě označenou zemí původu SZPI zjistila v prodejně Kauflandu v Havířově, stejný prohřešek se u stejného řetězce opakoval i v prodejnách v Jindřichově Hradci a Šumperku. V pobočce Kauflandu v České Lípě inspekce zadržela mražené filety z aljašské tresky, u kterých analýza potvrdila o cca 10% nižší podíl masa oproti údajům uvedeným na obalu.

Ahold Czech Republic a.s., kpt. Jaroše 2392/92, Tábor 

VýrobekHmotnostZjištěný nedostatek
Albert Quality Vídeňský párek3 kgKlamání spotřebitele: laboratorně zjištěno použití strojně odděleného masa – separátu, přestože vyhláška jeho použití u Vídeňských párků nepovoluje
Butter Cookies máslové sušenky zdobené cukrem1,26 kgKlamání spotřebitele: na obalu potraviny uveden obsah másla 1,99%, rozborem bylo zjištěno, že obsahuje jen 0,35% másla

Kaufland Česká republika v.o.s., ulice Lhotecká, 14300 Praha 4

VýrobekZjištěný nedostatek
GERVAIS Original, s pažitkou, hmotnost 190g Klamání spotřebitele: národní značky KLASA umístěna k cenovkám potravin, které nebyly národní značkou KLASA oceněny (cedulky s vyobrazením národní značky KLASA  a textem "Naše kvalita zaručena").
Vita Star toustový chléb, vícezrnný krájený, hmotnost 500gKlamání spotřebitele: národní značky KLASA umístěna k cenovkám potravin, které nebyly národní značkou KLASA oceněny (cedulky s vyobrazením národní značky KLASA  a textem "Naše kvalita zaručena").

Kaufland Česká republika v.o.s., ulice Jáchymova, 37701 Jindřichův Hradec

VýrobekZjištěný nedostatek
Špenát baby (země původu Španělsko) Klamání spotřebitele: nad zbožím umístěna visačka s nápisem „Čerstvé z České republiky", s vyobrazením vlajky České republiky. Podle dokumentace je zemí původu Španělsko.
Jablka Braeburn (země původu Belgie/Itálie)Klamání spotřebitele: nad zbožím umístěna visačka s nápisem „Čerstvé z České republiky", s vyobrazením vlajky České republiky. Podle dokumentace je zemí původu Belgie a Itálie.
Jablka Red Delicious (země původu Německo)Klamání spotřebitele: nad zbožím umístěna visačka s nápisem „Čerstvé z České republiky", s vyobrazením vlajky České republiky. Podle dokumentace je zemí původu Německo.
Cuketa zelená (země původu Španělsko/Itálie)Klamání spotřebitele: nad zbožím umístěna visačka s nápisem „Čerstvé z České republiky" s vyobrazením vlajky České republiky. Podle dokumentace je zemí původu Španělsko a Itálie
Cibule žlutá (země původu NL) Klamání spotřebitele: nad zbožím umístěna visačka s nápisem „Čerstvé z České republiky", s vyobrazením vlajky České republiky. Podle dokumentace je zemí původu Nizozemsko.

Kaufland ČR v.o.s., U Stadionu 1640/1, 736 01 Havířov 

VýrobekZjištěný nedostatek
Celer bulvový Klamání spotřebitele - na vývěsce uvedeno: země původu Česká republika, Jakost -, s doplňující informací "Čerstvé z České republiky“. Na etiketě z originálního balení uvedena jako země původu Holandsko.
Pastinák Klamání spotřebitele - na vývěsce uvedeno: země původu Česká republika, s doplňující informací "Čerstvé z České republiky“. Na etiketě z přepravního obalu, vztahujícímu se k uvedené potravině, byla uvedena jako země původu Polsko.
Celer řapíkatý Klamání spotřebitele - na vývěsce uvedeno: země původu Španělsko, Jakost -, s doplňující informací "Čerstvé z České republiky“. Na etiketě z originálního obalu uvedena jako země původu Španělsko
Baby špenát Klamání spotřebitele - na vývěsce uvedeno: země původu viz balení, Jakost I., s doplňující informací "Čerstvé z České republiky“. Na etiketě z originálního obalu uvedena jako země původu Španělsko.
Cibule červená Klamání spotřebitele - na vývěsce uvedeno: země původu Česká republika, Jakost -, s doplňující informací "Čerstvé z České republiky“. V nabývacím byla uvedena jako země původu Egypt.
Stolní hrozny révy vinné bílé, volnéKlamání spotřebitele - na vývěsce uvedeno: země původu Indie, Jakost I., odrůda Sugarone. Na etiketě z originálního balení uvedena jako země původu Egypt.
Stolní hrozny révy vinné růžové, volnéKlamání spotřebitele - na vývěsce uvedeno: země původu Itálie, Jakost I., odrůda Red Globe. Na etiketě z originálního balení uvedena jako země původu Chile.
Broskve, volnéKlamání spotřebitele - na vývěsce uvedeno: země původu: Itálie, Jakost I., žlutomasé, odrůda May Crest. Na etiketě z originálního balení uvedena jako země původu Španělsko.
Meruňky, volnéKlamání spotřebitele - na vývěsce uvedeno: země původu Řecko, Jakost I. Na etiketě z originálního balení uvedena jako země původu Španělsko.
Nektarinky, volnéKlamání spotřebitele - na vývěsce uvedeno: země původu Itálie, Jakost I., žlutomasé. Na etiketě z originálního balení uvedena jako země původu Španělsko.
Jablka, volnéKlamání spotřebitele - na vývěsce uvedeno: země původu Itálie, Jakost I., odrůda Red Delicious. Na etiketě z originálního balení uvedena jako země původu Německo.
Paprika bílá, volnáKlamání spotřebitele - na vývěsce uvedeno: země původu Turecko/Řecko, Jakost I. Na etiketě z originálního balení uvedena jako země původu Turecko.
Cibule bílá, volnáKlamání spotřebitele - na vývěsce uvedeno: země původu Itálie, Jakost -. Na etiketě z originálního balení uvedena jako země původu Austrálie.
Granátové jablko, volnéKlamání spotřebitele - na vývěsce uvedeno: země původu Turecko, Jakost -. Na etiketě z originálního balení uvedena jako země původu Chile.
Limetky, volnéKlamání spotřebitele - na vývěsce uvedeno: země původu Brazílie, Jakost -. Na etiketě z originálního balení uvedena jako země původu Mexiko.
Mandarinky, volnéKlamání spotřebitele - na vývěsce uvedeno: země původu Španělsko, Jakost I. Na etiketě z originálního balení uvedena jako země původu Uruguay.
Kiwi, volnéKlamání spotřebitele - na vývěsce uvedeno: země původu Itálie, Jakost I. Na etiketě umístěné na plodu ovoce uvedena jako země původu Chile.

Kaufland Česká republika v.o.s., Vítězná 2886/6, 78701 Šumperk

VýrobekZjištěný nedostatek
Jablka Red Delicious,Klamání spotřebitele: označeno nepravdivým údajem o zemi původu na informační tabuli nad produkty, na štítku plastové přepravky uvedena země původu Itálie, v dodacím listu uvedena země původu Slovenská republika, na informační tabuli uvedena země původu Česká repulika.

BILLA, spol.s r.o., Palackého náměstí 39, 370 10 České Budějovice

VýrobekMnožstvíZjištěný nedostatek
Kuřecí párky pro děti0,600 kgNevhodné k lidské spotřebě: na úpvrchu okem viditelné bílé plíseně, povrch lepkavý s vysráženou vodou
Kuřecí párky pro děti0,600 kgNevhodné k lidské spotřebě: na povrchu vysrážená voda kalného vzhledu, povrch lepkavý             

Jednota, spotřební družstvo v Uherském Ostrohu – Droždín, Gagarinova 9, 779 00 Droždín

VýrobekDP uvedená prodejcemPůvodní DPHmotnostZjištěný nedostatek
Šunkový točený salám20.06.1217.06.120,278 kgKlamání spotřebitele: Potravina uváděná v obslužném prodeji do oběhu 3 dny po spotřebě stanovené výrobcem
Slovenský salám-28.06.20120,452 kgNevhodné k lidské spotřebě: zápach po kažení, hniloba.

Jednota, obchodní družstvo Tábor, provozovna Přehořov

VýrobekDatum použitelnostiMnožstvíHmotnostZjištěný nedostatek
Antoniho dětská šunkaOdstraněno1,56 kg1,56 kgKlamání spotřebitele: úmyslně odstraněné (vyškrabané) datum použitelnosti, potravina prošlá o 6 dní.
Buchtičky České povidlovéNečitelné1 balení0,36 kgKlamání spotřebitele a uvádění do oběhu potraviny nevhodné k lidkské spotřebě: nečitelné datum použitelnosti, na spodní straně balení buchet kolonie černozelených plísní viditelných pouhým okem.

 Kaufland Česká republika v.o.s., Mimoňská 3090, 47001 Česká Lípa

Název potravinyDMTZjištěný nedostatek
ALASKA vita star FILETY Z ALJAŠSKÉ TRESKY, hmotnost 1000 g, země původu: Čína, distributor: Kaufland Česká republika, v.o.s., výrobce: neuveden.28. 12. 2012Klamání spotřebitele - na obalu uvedeno: Porcované kuchané mořské ryby, hluboce zmrazené, glazované. Hmotnost pevného podílu 950g (složení: filety aljašské tresky 95% pevný podíl). Laboratorní analýza odebraných vzorků potvrdila pevný podíl v rozpětí od 83,3% do 88,8%.

H R U Š K A spol. s r.o., 17. listopadu 339, 790 70 Javorník

VýrobekDP uvedená prodejcemPůvodní DPHmotnostZjištěný nedostatek
Čertovské špekáčky20.6.201217.6.20121,178 kgKlamání spotřebitele:Prodloužené datum použitelnosti, zboží prošlé o 2 dny.
Špekáčky PREMIUM 19.6.2012 17.6.2012 0,624 kg Klamání spotřebitele:Prodloužené datum použitelnosti, zboží prošlé o 2 dny.
Orlovský salát19.6.201216.6.20120,566 kgKlamání spotřebitele:Prodloužené datum použitelnosti, zboží prošlé o 3 dny.
Broskve  2 kgKlamání spotřebitele: potravina označena nepravdivými údaji o zemi původu na informačním štítku.

Če-Si, s.r.o., Mosty u Jablunkova 115, 739 98  Mosty u Jablunkova

VýrobekDP uvedená prodejcemPůvodní DPHmotnostZjištěný nedostatek
Kuřecí čtvrtky21.6.201220.6.20120,67 kgKlamání spotřebitele a prodej potraviny nevhodné k lidské spotřebě: prodloužení data použitelnosti, zápach potraviny vzbuzující odpor.
Kuřecí prsa 21.6.2012 20.6.20120,82 kgKlamání spotřebitele a prodej potraviny nevhodné k lidské spotřebě: prodloužení data použitelnosti, zápach potraviny vzbuzující odpor.

TEMPO, obchodní družstvo, Západní 81/11, 79604 Prostějov

VýrobekHmotnostZjištěný nedostatek
HRIŇOVSKÁ CIHLA 30%5,156 kgKlamání spotřebitele: označeno regálovým štítkem klamavě jako sýr, přičemž se jedná o náhražku mléčného výrobku.
RODINKA tavený výrobek  0,72 kg Klamání spotřebitele: náhražka mléčných výrobků nabízena neodděleně od mléčných výrobků.
Tavený salámek mix příchutí á 100 g, (4 druhy - krémový, s paprikou, pikantní a s pažitkou)2,6 kgKlamání spotřebitele: náhražka mléčných výrobků nabízena neodděleně od mléčných výrobků.

Inva Group a.s., Třanovského 403, 73801 Frýdek-Místek 

VýrobekHmotnostZjištěný nedostatek
Klobasa cesnekova  výrobce: FIRMA "KABANOS", Kojs Miroslava i Joanna Kojs - Kowalcsyk Spólka Jawna, ul Spoldzielcow 1, 34-480 Jablonka, Polsko4,75 kgKlamání spotřebitele: nepřiznaná přítomnost strojně odděleného masa. 

AHOLD Czech Republic, a.s., Na bělidlech, 57001 Litomyšl 

VýrobekDP, DMT uvedená prodejcemPůvodní DP, DMTHmotnostZjištěný nedostatek
Turistický párekDP 15. 6. 2012DP 14. 6. 20120,244 kgKlamání spotřebitele: nepravdivé (prodloužené) datum použitelnosti
Čabajská klobása GYUDMT 19. 6. 2012DMT 14. 6. 20120,600 kgKlamání spotřebitele: nepravdivé (prodloužené) datum minimální trvanlivosti.

KONZUM, obchodní družstvo v Ústí nad Orlicí, Řetová 177, 56206 Řetová

VýrobekDP uvedená prodejcemPůvodní DPHmotnostZjištěný nedostatek
ŠpekáčkySpotřebujte do 2 dnů od data prodeje10.6.20121,25 kgKlamání spotřebitele: masný výrobek prodávaný v obslužném úseku s s nepravdivým (prodlouženým) datem použitelnosti, klamavě deklarováno „Spotřebujte do 2 dnů od data prodeje“
Apetito salámSpotřebujte do 2 dnů od data prodeje12.6.20121,74 kgKlamání spotřebitele: nebalený masný výrobek označen nepravdivým (prodlouženým) datem použitelnosti.

Tesco Stores ČR a.s., Konečná 441/25, 79607 Držovice

VýrobekMnožstvíZjištěný nedostatek 
Drůbeží salám PUSZTA 500 g1 kgKlamání spotřebitele: potravina obsahovala strojně oddělené maso, což nebylo uvedeno na obalu.
Gouda Pesto Rosso2,122 kgPotravina nevhodná k lidské spotřebě: na povrchu viditelné kolonie nežádoucích plísní (zelených a bílých).

Marie Kubová, Přemyslovice 356, 79851 Přemyslovice

VýrobekHmotnostZjištěný nedostatek
Párečky delikates0,75 kgPotravina nevhodná k lidské spotřebě: povrch oslizlý, lepkavý, netypicky svraštělý, zápach po kažení, hniloba.
Špekáčky lešanské0,87 kgPotravina nevhodná k lidské spotřebě: povrchu oslizlý, lepkavý, netypicky svraštělý, zápach po kažení, hniloba.

Penny Market s.r.o., Solnická 59, 51801 Dobruška

VýrobekMnožstvíZjištěný nedostatek
Camembert, sýr s bílou plísní na povrchu á 90 g (výrobce: POLSER Sp z. o o., ul. Armii krajowej 18, 17-300 SIEMIATYCZE, Polsko)184 ksUvádění spotřebitele v omyl - u potraviny na regálu byl umístěn štítek: "ČESKÁ KVALITA" s vyobrazením vlajky České republiky a nápisem: vyrobené v České republice. Země původu podle dokumentace: Polsko
Campus Körniger Frischkäse, sýr přírodní á 200 g (Země původu: Německo)10 ksUvádění spotřebitele v omyl - u potraviny na regálu byl umístěn štítek: "ČESKÁ KVALITA" s vyobrazením vlajky České republiky a nápisem: vyrobené v České republice. Země původu podle dokumentace: Německo
Nessie Ji23 ks zerky Čokoládové, oplatky s krémovou náplní á 50 g (Země původu: Slovensko) 43 ksUvádění spotřebitele v omyl - u potraviny na regálu byl umístěn štítek: "ČESKÁ KVALITA" s vyobrazením vlajky České republiky a nápisem: vyrobené v České republice. Země původu podle dokumentace: Slovensko
Casablanca Cappuccino chocolate, instantní kávový nápoj v prášku á 100 g (Země původu: Polsko)23 ksUvádění spotřebitele v omyl - u potraviny na regálu byl umístěn štítek: "ČESKÁ KVALITA" s vyobrazením vlajky České republiky a nápisem: vyrobené v České republice. Země původu podle dokumentace: Polsko

Tesco Stores ČR a.s., Chrudichromská 1352/7, 68001 Boskovice

VýrobekHmotnostZjištěný nedostatek
Kubíčkovy párečky2,25 kgPotravina nevhodná k lidské spotřebě: oslizlý, lepkavý povrch, nakyslý zápach, změny barvy.
Kubíčkovy párečky2,7 kgPotravina nevhodná k lidské spotřebě: nakyslý zápach, změny barvy.

AHOLD Czech Republic, a.s., Pálavské náměstí 4102/1, 62800 Brno

VýrobekHmotnostZjištěný nedostatek
Arašídy neloupané pražené400gPotravina nevhodná k lidské spotřebě: vůně zatuchlá, přítomnost mrtvých červů, pavučinek, larev, chuť nažluklá

 

Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633  

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info