Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 16.7.2012

17. 7. 2012 | Agris

Letošní ročník Měsíce biopotravin vyzývá „Držte se biokvality“

Držte se biokvality je mottem letošního ročníku Měsíce biopotravin, který se uskuteční v září. Pořadatelům akcí věnovaných biopotravinám a ekologickému zemědělství nabízí Ministerstvo zemědělství možnost zapojit se do tohoto projektu, a to do 6. srpna na stránkách www.mesicbiopotravin.cz.

Špatná pověst polských potravin Čechům nevadí, jejich dovoz roste

Dovoz polských potravin do Česka letos navzdory četným problémům s jejich kvalitou roste a do konce května se zvýšil meziročně o deset procent na 8,4 miliardy korun. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Medializované aféry s nekvalitními polskými potravinami nesnížily v tuzemských prodejnách poptávku po tomto zboží.

Zemědělci v Libereckém kraji oseli letos méně ploch než loni

Zemědělci v Libereckém kraji oseli letos opět méně ploch než před rokem. Zatímco loni sklízeli z více než 37.600 hektarů, letos oseli o 420 hektarů méně. Osevní plochy v kraji se podle Českého statistického úřadu rok od roku snižují; ještě před pěti lety osévali pěstitelé v kraji více než 42.800 hektarů.

Podvod v obchodě: Víno se nesmí tvářit jako moravské

Vinaři nesmí klamat a vnucovat zákazníkům představu, že si kupují vína vyrobená z moravských hroznů, ačkoliv ve skutečnosti jsou dovezena z ciziny. V zájmu umravnění a kultivace obchodníků, kteří uvádějí spotřebitele v omyl, může Státní zemědělská a potravinářská inspekce udělovat pokuty v řádech desítek tisíc korun.

Novela zákona je potřebná

Skutečnost, že Vláda ČR schválila poslaneckou verzi novely zákona 95 o prodeji státní půdy, lze jen přivítat. Daleko důležitější než samotný prodej půdy jsou přitom podmínky s jejím nakládáním a převody. Předloženou novelu lze také chápat jako jeden ze systémových kamínků v boji proti korupci.

Úplné texty zpráv a další události uplynulých dní naleznete zde.


Zdroj: Agris, 17. 7. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 08:06