Podvod v obchodě: Víno se nesmí tvářit jako moravské

Vinaři nesmí klamat a vnucovat zákazníkům představu, že si kupují vína vyrobená z moravských hroznů, ačkoliv ve skutečnosti jsou dovezena z ciziny.

V zájmu umravnění a kultivace obchodníků, kteří uvádějí spotřebitele v omyl, může Státní zemědělská a potravinářská inspekce udělovat pokuty v řádech desítek tisíc korun. Potvrdil to Nejvyšší správní soud.

Vinaři si podle soudu zaslouží trest i v případech, kdy na etiketách sice uvedou, že hrozny pocházejí z ciziny, avšak informace je napsaná jenom malým písmem a před běžným zákazníkem poměrně ukryta.

Verdikt ohledně další nezákonné praktiky obchodníků v Česku zařadili soudci i do sbírky nejdůležitějších soudních verdiktů v zemi.

Ze Zaječí, ale z ciziny

Precedenční verdikt vynesli soudci v případu Vinařství u Kapličky ze Zaječí na jihu Moravy. To nabízelo téměř 200 tisíc litrů vína třinácti různých odrůd, na etiketách mělo dominantní nápis Zaječí.

Podstatně menším písmem - a na některých vínech jenom na zadní etiketě - bylo uvedeno, že jde o vína původem z Maďarska, Slovenska a Makedonie.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce takový postup označila za klamání spotřebitelů. Udělila vinařství pokutu ve výši 170 tisíc korun.

"Vína mohla u spotřebitele vyvolat dojem, že se jedná o produkty z vinařské obce Zaječí, ačkoli zeměmi původu byly ve skutečnosti Maďarsko, Slovensko a Makedonie," rozhodli inspektoři. Připomněli, že k udělení pokuty stačí i možnost ohrožení práv zákazníků.

Nesmíte klamat

Vinařství se ale bránilo u soudu tím, že nic netajilo a údaje o původu vína na etiketách uvádělo.

"Pokuta je nezákonná. Jasně a zřetelně jsme v souladu s pravidly Evropské unie o trhu s vínem označili na výrobcích zemi původu," uvedli zástupci vinařství. Žádné nařízení podle nich neříká, jak velkým písmem či barvou mají být jednotlivé údaje na etiketách uvedeny.

Nejvyšší správní soud ale argumenty firmy odmítl. Podle soudců není nutné, aby bylo konkrétně předepisované umístění, velikost nebo barevnost jednotlivých údajů na etiketách vín. "Informace musí být poskytnuta tak, aby spotřebitelé nebyli klamáni," zdůraznili soudci.

A pokud je na etiketách dominantní nápis moravské vinařské obce (Zaječí) a jenom malým písmem doplněno, že jde o vína z ciziny, tak jde o porušení zákona.

Preventivní pokuta

"Takový postup velmi sugestivně totiž vnucuje spotřebiteli nepravdivou představu o původu vína nebo jeho vlastnostech," uvedl Nejvyšší správní soud.

"Vinařství ani vinařská obec Zaječí nemají ve skutečnosti s podstatou vína a jeho vlastnostmi nic společného, a tudíž dominantní údaj na etiketě nemá žádné opodstatnění. Pokud se tam vyskytuje, má takový údaj značně klamavý potenciál," rozhodli soudci.

Výklad firmy týkající se evropských nařízení označili soudci za svérázný. A ani pokuta ve výši 170 tisíc korun není podle nich likvidační.

"Smysl pokuty je převážně preventivní. A takový účinek je rozhodně zapotřebí pro kultivaci chování výrobců a zejména obchodníků s potravinami vůči spotřebitelům," dodali soudci v důležitém verdiktu.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info