Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulých dní – 2. - 4.11.2012

5. 11. 2012 | Agris

Zemědělství je příčinou i obětí klimatických změn

Produkce potravin se musí připravit na dramatické změny v důsledku klimatických změn, na nichž se sama podstatnou měrou podílí. Studie mezinárodní výzkumné iniciativy CCAFS (Climate Change, Agriculture and Food Security) zveřejněná v Kodani vyzývá k produkci základních potravin ve světě jako pšenice, rýže a kukuřice na základě nových klimatických modelů.

Od stolu nelze rozhodovat o přírodě

Společná zemědělská politika EU je většinou vnímána jako přeregulovaná v oblasti produkce a podpory zemědělských komodit. Stále více se ale ukazuje, že daleko více – a především daleko hůře, je regulována oblast zemědělské energetiky. Například v oblasti biopaliv.

Babiš: Chování obchodních řetězců připomíná terorismus

Majitel Agrofert Holdingu Andrej Babiš dnes ostře kritizoval obchodní řetězce, jejichž chování vůči dodavatelům potravin přirovnal k terorismu. Babiš reagoval na nedávné rozhodnutí obchodního řetězce Albert, který na začátku října přestal nejprodávanější čerstvé pečivo odebírat od největších tuzemských pekáren United Bakeries a Penam a přednost dal regionálním dodavatelům.

Včelaři v Plzeňském kraji měli jednu z nejhorších sezon za 40 let

Jeden z nejhorších roků na produkci květového i lesního medu za posledních 40 let hlásí včelaři v Plzeňském kraji. Na jaře je výrazně postihly velké mrazy, poté sucho a přívalové deště.

Na pranýři skončila rýže s moly, alkohol s propanolem i zapáchající salám

Na webu potravinynapranyri.cz se během tohoto týdne objevily další potraviny, které dostaly označení „nebezpečné“. Jedná se o rýži s moly, alkohol obsahující zakázané látky nebo salám nevábného vzhledu i vůně. V Pardubicích prodávali rýži od Vitany, v níž kontrola nalezla moly, a to ve všech stádiích vývoje.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 5. 11. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.04.2024 09:38