Na pranýři skončila rýže s moly, alkohol s propanolem i zapáchající salám

Na webu potravinynapranyri.cz se během tohoto týdne objevily další potraviny, které dostaly označení „nebezpečné“. Jedná se o rýži s moly, alkohol obsahující zakázané látky nebo salám nevábného vzhledu i vůně.

V Pardubicích prodávali rýži od Vitany, v níž kontrola nalezla moly, a to ve všech stádiích vývoje. „Kontrolovaná osoba (prodejce) neměla zavedené dostatečné postupy pro regulaci škůdců,“ píše se na webu na adresu společnosti Kubík.

Ohranou písničkou je v poslední době kvalita alkoholu. Tentokrát kontroloři odhalili ve vodce, na jejíž etiketě je uvedena Likérka Drak, ve značném množství 2-propanol a bitrex. Obě látky jsou denaturačními činidly a v lihovinách nesmí být přítomny. „Ve výrobku byl dále zjištěn metanol v množství dvakrát vyšším, než připouští příslušný právní předpis,“ uvádí se na webu s tím, že toto množství metanolu nemůže ohrozit lidský život.

Denaturační činidlo 2-propanol obsahoval také tuzemák, jehož výrobcem je podle etikety Fleret Trade z Frenštátu pod Radhoštěm. To se týkalo i Originál Tuzemáku, u něhož navíc číslo kolku neodpovídalo etiketě na výrobku, kde bylo uvedeno Likérka Drak. Číslo kolku nicméně odpovídalo registračnímu číslu firmy AB style.

Jakostní prohřešky se našly i u uzenin a salámů. V Písecké Vysočině z Masokombinátu Písek byla zjištěna sójová bílkovina, která není pro výrobu salámu povolena. Jedná se o falšování masného výrobku, navíc se sója řadí mezi alergeny a „konzumace tohoto výrobku může lidem alergickým na sóju způsobit zdravotní komplikace“, varuje web.

Krásno Inovecký salám, který padl do oka kontrole v Chrudimi ve společnosti Kubík, měl lepkavý a slizký povrch, navíc vykazoval netypický nakyslý zápach. „Potravina se považuje za nebezpečnou, pokud jeví známky zkažení,“ zhodnotil situaci web. Obdobně dopadla i Krásno Zámecká šunka. U ní byl navíc obal s etiketou, kde lze najít například datum použitelnosti, odstraněn.

Portál potravinynapranyri.cz dalo dohromady ministerstvo zemědělství společně se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí. Upozorňuje na nejakostní, falšované a nebezpečné potraviny.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info